Appeldonuts
- 12 stuks
- 50 min
- waardering 7,7
- Gebak
- Amerikaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 2 licht rinse handappels
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 450 g bloem
- 1 eetlepel bakpoeder
- 200 g fijne tafelsuiker
- 40 g boter, ijskoud, in blokjes gesneden
- 225 g gladde aardappelpuree (1 grote, gekookte aardappel of 2 kleine), op kamertemperatuur
- 2 grote eieren, losgeklopt
- 150 tot 200 ml volle melk
- zonnebloemolie, voor het frituren
- afwerking
- 2 eetlepels fijne tafelsuiker
- 1 theelepel gemalen kaneel
Bereiden
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes van ongeveer 1 cm. Bestrooi de blokjes appel met de gemalen kaneel en schep ze goed om. Zet weg.
Zeef de bloem met ¼ theelepel zout, bakpoeder en de suiker in een grote kom. Voeg de koude boter toe en wrijf met je vingers door het bloemmengsel tot het mengsel op fijn kruim lijkt. Kneed er de aardappelpuree door. Schep er dan met een keukenmes het appelmengsel door. Schep er de eieren en genoeg melk door voor een zacht, maar niet plakkerig deeg.
Doe het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en klop zachtjes uit tot het 1½ cm dik is. Steek er met het donut uitsteekvormpje rondjes uit. Steek dan met het kleine uitsteekvormpje een kleine cirkel uit het midden. Verzamel de restjes deeg en kneed ze met elkaar voor meer donuts.
Verhit de zonnebloemolie in een frituurpan of grote, diepe, zware pan op 180 °C, of tot een blokje brood er binnen 40 seconden goudbruin in wordt. Frituur de donuts in porties 5 tot 6 minuten in de hete olie, waarbij je ze regelmatig omdraait, tot ze goudbruin zijn.
Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestuif ze met een mengsel van tafelsuiker en kaneel. Laat de donuts afkoelen voor het serveren. Deze donuts zijn het lekkerst op de dag van het maken. Je kunt ze niet invriezen.
Extra benodigd
Donut uitsteekvormpje, of een rond uitsteekvormpje van 7½ cm doorsnee en een rond uitsteekvormpje van 1 cm doorsnee
Opmerking
Dit snelle recept voor heerlijke Amerikaanse donuts is gebaseerd op een machtig aardappel-sconedeeg dat Ierse boeren naar New England hebben meegenomen.
Kookboek
Het recept 'Appeldonuts' is afkomstig uit het kookboek...
Cakes & bakes
Linda Collister
Wat is er lekkerder dan een vers gebakken verrassing die warm uit de oven komt? In dit boek vind je de allerbeste recepten voor heerlijkheden uit de oven voor... lees verder
© Good Cook