Kardemom-donuts
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 75 g roomboter
- 300 ml melk
- 2 eieren, losgeklopt
- 85 g fijne tafelsuiker
- 2 theelepels kardemomzaadjes (de zwarte zaadjes in de peulen), fijngestampt
- 7 g gedroogde gist
- 500 g bakkersbloem of patentbloem
- zonnebloemolie voor het frituren
- poedersuiker voor het bestuiven
Voorbereiden
Laat de boter smelten in een grote pan. Neem de pan van het vuur. Voeg de melk, eieren, ½ theelepel zout, de tafelsuiker en de kardemom toe.
Meng in een andere kom de gist met de bloem. Doe de droge ingrediënten in een keer in de pan met het melkmengsel en meng tot een zacht deeg. Dek het deeg af met een schone theedoek en laat het 1 uur rijzen op een warme plaats.
Stomp of druk na 1 uur de lucht uit het deeg. Kneed het deeg even door op een licht met bloem bestoven werkvlak. Verdeel het deeg in twee stukken. Verdeel elk stuk vervolgens in 11 kleine stukjes, zodat je 22 stukjes in totaal hebt. Rol elk stukje deeg in je handpalmen tot een bolletje. Dek de bolletjes weer af met een theedoek en laat ze nog 30 minuten rijzen op een warme plaats.
Bereiden
Giet een laag zonnebloemolie van 5-7 cm diep in een grote, diepe koekenpan. Verhit de olie tot een stukje brood dat je in de olie doet binnen een paar seconden bruin wordt.
Schep voorzichtig een paar donuts in de hete olie - de hoeveelheid donuts hang af van hoe groot de pan is. Frituur elke donut tot hij aan de onderkant goudbruin is. Draai de donuts om met een tang en frituur de andere kant ook goudbruin. Controleer of de donuts gaar zijn door er een doormidden te snijden. Draai als de binnenkant niet gaar is het vuur lager, doe de donuts terug in de hete olie en frituur ze nog even tot ze helemaal gaar zijn.
Schep de donuts met een schuimspaan uit de hete olie en laat ze uitlekken op keukenpapier terwijl je de rest frituurt. Laat de donuts even afkoelen voor je ze met poedersuiker bestuift.
Kookboek
Het recept 'Kardemom-donuts' is afkomstig uit het kookboek...
Koek & gebak
Miisa Mink
'Koek & gebak' bevat volop recepten voor taarten en cakes die van vroeger lijken, maar allemaal een moderne twist hebben gekregen. Ook vind je hier heerlijke... lees verder
© Good Cook