Hartige filodeegtaart met gerookte forel en broccoli
bereiden
Ingrediënten
- 10 vellen filodeeg
- 50 g boter, gesmolten + extra om in te vetten
- 500 g broccoli, in roosjes
- 250 g gerookte forelfilet, in snippers
- 4 eieren
- 125 g zure room
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een springvorm met een doorsnede van 24 cm in met boter.
Leg een vel filodeeg in de vorm en laat dit gedeeltelijk over de zijkant hangen. Bestrijk het deeg met wat gesmolten boter en leg er overlappend een ander vel filodeeg op, bestrijk ook dat weer met boter. Herhaal dit met in totaal 6 vellen, zodat de bodem en zijkanten van de vorm bedekt zijn met filodeeg.
Kook de broccoliroosjes ongeveer 3 tot 5 minuten tot ze beetgaar zijn. Laat ze uitlekken en iets afkoelen en meng ze met de gerookte forelfilet. Vul de taart hiermee.
Meng de eieren met de zure room en breng dit op smaak met zout en peper. Giet het mengsel over de vulling. Klap het overhangende filodeeg naar binnen en bestrijk dit met wat boter. Dek de taart af met de overige 4 vellen filodeeg, tussendoor bestreken met boter. Bestrijk ook het deeg aan de bovenkant met wat gesmolten boter.
Bak de taart in 40 tot 50 minuten gaar en goudbruin. Dek hem af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker dreigt te worden. Serveer de taart (lauw)warm.
Extra benodigd
Springvorm (24 cm)
Variatietips
Met merguez worstjes en paprika. Fruit 1 gesnipperde ui en 2 fijngehakte tenen knoflook in een scheutje olijfolie. Snijd 8 tot 12 merguez worstjes in 4 tot 5 stukken en bak deze enkele minuten mee. Snijd 1 rode paprika, 1 gele paprika, 1 groene paprika en 1 aubergine in stukjes en bak die nog ongeveer 5 minuten mee met de worstjes. Vul de taart hiermee. Met venkel, zeekraal en geitenkaas. Fruit 1 gesnipperde ui met 1 tot 2 tenen fijngehakt knoflook in een scheutje olijfolie. Snijd 2 venkelknollen in stukken en bak ze ongeveer 10 minuten mee. Bak de laatste paar minuten 75 g zeekraal mee. Vul de taart met dit mengsel en verkruimel er 200 g zachte geitenkaas over voordat je de vulling met filodeeg bedekt.
Tip
Om bevroren filodeeg makkelijk te verwerken, zonder dat het scheurt, kun je deze het beste een halve dag van tevoren in de koelkast leggen.
Kookboek
Het recept 'Hartige filodeegtaart met gerookte forel en broccoli' is afkomstig uit het kookboek...
Het hartige bakboek
Rutger van den Broek
Na drie succesvolle bakboeken met zoete recepten vond Rutger van den Broek het de hoogste tijd om eens op de hartige toer te gaan. 'Het hartige bakboek' bevat 60 hartige bakrecepten met ruim 70 variaties, van borrelhapjes tot een compleet hoofdgerecht
... lees verder © Carrera Culinair. Beeld: Harold Pereira