Bossche bollen
bereiden
Ingrediënten
- voor het soezendeeg
- 100 g boter
- 100 g bloem
- 4 eieren
- voor het chocoladeglazuur
- 200 g suiker
- 15 g cacaopoeder
- 225 g pure chocolade, grof gehakt
- voor de vulling
- 750 ml slagroom
- 90 g suiker
- 2 zakjes slagroomversteviger
Bereiden
Verwarm de oven voor op 210 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe 200 ml water met de boter en ¼ theelepel zout in een pan en breng dit langzaam aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is als het mengsel kookt. Haal de pan zodra het mengsel kookt van het vuur en voeg in één keer de bloem toe. Roer het mengsel direct door totdat alle bloem is opgenomen. Zet de pan terug op middelhoog vuur en blijf 2-3 minuten goed roeren. Het mengsel zal een licht sissend geluid maken, een bal vormen en wat aanbakken op de bodem.
Doe het deeg over in een kom en roer het nog even los. Voeg een voor een de eieren toe. Mix daarbij het deeg na elk ei goed door, tot het hele ei goed is opgenomen, en voeg dan pas het volgende ei toe. Gebruik het laatste ei alleen als dat het deeg niet te dun maakt. Je kunt ook een half losgeklopt ei gebruiken. Het deeg moet glad en soepel zijn, zodat het in een V-vorm van je spatel loopt. Maar let op dat het niet te dun wordt, waardoor het helemaal uitvloeit als je het op het bakpapier spuit.
Doe het soezendeeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1½ cm en spuit hiermee bolletjes van ongeveer 2-3 cm hoog en 5 cm doorsnede op het bakpapier. Dit kun je eventueel ook met een (ijs)lepel doen. Druk opstaande puntjes plat met een natte vinger en bak de soezen in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Open 5 minuten voor het einde van de baktijd de ovendeur kort, om zo de stoom die tijdens het bakken is ontstaan te laten ontsnappen. Zorg dat de soezen echt overal goudbruin zijn, anders storten ze in tijdens het afkoelen.
Doe de slagroom met de suiker en de slagroomversteviger in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Maak met behulp van een mesje een gat van 1 cm aan de onderkant van elke soes. Doe de slagroom in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 cm en vul daarmee elke Bossche bol.
Meng voor het chocoladeglazuur de suiker met het cacaopoeder in een steelpan. Voeg 100 ml water toe en breng alles aan de kook. Laat de suikersiroop ½ minuut doorkoken en haal de pan dan van het vuur. Laat de siroop in ongeveer 4-5 minuten afkoelen. Voeg de pure chocolade toe en roer tot alle chocolade opgelost is. Doe het chocoladeglazuur in een kommetje dat groot genoeg is om een soes in te dopen.
Pak een soes aan de onderkant vast en doop deze in het glazuur, zodat de boven- en zijkant bedekt zijn. Schud het overtollige glazuur van de soes af. Doe dit met alle soezen en zet ze vervolgens in de koelkast, zodat het glazuur stevig wordt.
Extra benodigd
Bakpapier, spuitzak, mixer
Tip
Zorg dat het chocoladeglazuur tijdens het dopen van de soezen zo'n 50-60 °C is. Is het afgekoeld? Verwarm het dan kort in de magnetron of au bain-marie.
Opmerking
Deze heerlijke soezen zijn bij zowat elke bakker beneden de rivieren te vinden! Het is wel altijd een uitdaging hoe je ze netjes opeet. Al zeggen velen dat je 'm gewoon met de hand moet vastpakken. Mes en vork bij een Bossche bol zijn vooral bedoeld voor de toeristen, die het toch netjes willen proberen. Het officiële recept is natuurlijk geheim, maar met deze versie maak je heerlijke sjeklade bollen die er heel dicht bij in de buurt komen!
Kookboek
Het recept 'Bossche bollen' is afkomstig uit het kookboek...
De Bakatlas
Rutger van den Broek
In 'De Bakatlas' laat Rutger van den Broek je in meer dan 150 toegankelijke recepten zien hoe divers er over de hele gebakken wordt en hoe je dat zelf thuis kunt doen: van koekjes, taarten en cakes tot aan brood(jes) en desserts
... lees verder © Carrera culinair. Beeld: Saskia Lelieveld