Canelé Bordelais
bereiden
Ingrediënten
- 50 g ongezouten boter
- 50 g ei
- 40 g eigeel
- 240 g cassonade
- 135 g bloem
- 500 g volle melk
- 1 vanillestokje
- 55 g rum
- gesmolten ongezouten boter (om in te vetten)
Bereiden
Smelt de boter in een steelpan op een zacht vuur en maak een beurre noisette. Neem de steelpan van het vuur, zeef de beurre noisette en laat volledig afkoelen.
Doe het ei, het eigeel en de cassonade in de keukenrobot en klop los. Voeg de bloem toe en meng tot een egaal beslag.
Verwarm de melk met de beurre noisette en het vanillemerg in een steelpan en meng het voorzichtig onder het beslag. Voeg als laatste de rum toe. Laat het deeg een nacht rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 240 °C hetelucht en vet de bakvormen in met de gesmolten boter. Zet de vormen 15 minuten in de diepvries.
Vul de vormen tot een halve centimeter onder de rand met het deeg. Bak de canelés 15 minuten op 230 °C in de oven, verlaag dan de temperatuur naar 200 °C en bak 30 minuten verder af.
Extra benodigd
Keukenmachine, canelésbakvormen
Opmerking
De canelé is in de 18de eeuw ontstaan in de kloosterkeuken van de zusters annunciaten van Bordeaux. Het gebakje werd jaren vergeten tot het weer ontdekt werd na de Eerste Wereldoorlog.
Kookboek
Het recept 'Canelé Bordelais' is afkomstig uit het kookboek...
Pastry crush
Jaline Vandromme
Millefeuille, baba au rhum, Saint Honoré, Paris-Brest, Forêt Noire, gebakjes die je over de hele wereld kunt eten. Het zijn de zogenaamde klassiekers van de patisserie. Jaline Vandromme laat zien hoe deze klassiekers haar geïnspireerd hebben
... lees verder © Carrera Culinair. Beeld: Kris Vlegels