Gordon Ramsay: shortcake met bosaardbeitjes

6 personen
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 250 g rijpe aardbeien, kroontje en witte kern verwijderd
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker, of naar smaak
  • citroensap
  • 2 eetlepels double cream of slagroom
  • ca. 300 g bosaardbeitjes
  • voor de shortcakes
  • 4 eidooiers van grote scharreleieren
  • 120 g fijne kristalsuiker, plus extra om te bestrooien
  • 120 g boter, op kamertemperatuur
  • 170 g bloem van harde tarwe, plus extra voor het uitrollen (bijv. bloem van durumtarwe, of semolino; verkrijgbaar bij de Italiaanse speciaalzaak)
  • 1½ theelepel bakpoeder

Voorbereiden

Begin met het shortcakedeeg. Klop de eidooiers met de suiker dik en romig. Klop vervolgens geleidelijk de boter erdoor. Zeef de bloem samen met het bakpoeder en meng dit erdoor. Kneed de massa tot een zacht deeg, verpak dit in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.

Rol op een met bloem bestoven plank het deeg uit tot een dikte van 5 mm. Steek hier 6 rondjes uit met een doorsnee van 12 cm; rol het deeg zo nodig opnieuw uit. Gebruik een schoteltje als sjabloon. Leg de rondjes op een bakplaat met antiaanbaklaag of een met bakpapier beklede bakplaat en prik ze een paar keer in met een vork. Druk een licht kuiltje in het midden en knijp desgewenst de randen iets omhoog. Zet de deegrondjes 30 minuten in de koelkast.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 150 °C.

Bestrooi de rondjes met een beetje suiker en bak ze 12 minuten, of tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze een minuutje op de bakplaat liggen om stevig te worden en schuif ze dan met een paletmes op een taartrooster om ze af te laten koelen en knapperig te laten worden.

Maak van de grote aardbeien een coulis, waarbij je suiker naar smaak plus een kneepje citroensap en de slagroom toevoegt.

Schep vlak voor het serveren de aardbeiencoulis in het midden van de shortbreads en schik de bosaardbeitjes langs de rand. Serveer de shortcakes met gezoete, licht geklopte slagroom.

Extra benodigd

Plasticfolie, bakpapier

Opmerking

'Als Schot ben ik dol op goed knapperig shortbread, maar ik maak het mijne het liefst met een zanddeeg. Ik steek mooie koekjes uit ter grootte van een schoteltje en druk een licht kuiltje in het midden. Na het bakken vul ik dit met een dikke aardbeiencoulis en leg ik sierlijke wilde aardbeitjes langs de rand. Wilde aardbeien komen oorspronkelijk uit de bergachtige streken van Europa (bijvoorbeeld de Alpen) en behoren tot een andere soort dan de gewone aardbei - de zaadjes van wilde aardbeien steken omhoog, terwijl die van de gecultiveerde vruchten in het vruchtvlees steken.' - Gordon Ramsay

Kookboek

Het recept 'Gordon Ramsay: shortcake met bosaardbeitjes' is afkomstig uit het kookboek...

Het geheim van de chef per seizoen

Gordon Ramsay laat in 'Het geheim van de chef per seizoen' zien hoe je met de sterren van elk seizoen kan koken als een echte topchef. Zo hebben tomaten... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Overige bakrecepten tips