Nonnevotten
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 500 g patentbloem, plus extra om te bestuiven
- 10 g instantgist
- 250 ml lauwe melk
- 100 g kristalsuiker
- 100 g roomboter, gesmolten
- 2 eieren
- zonnebloemolie, om in te frituren
- poedersuiker, om te garneren
Bereiden
Meng de bloem en het gist in een mengkom. Voeg de lauwe melk toe en roer tot een glad beslag.
Voeg de suiker, gesmolten boter, eieren en een snufje zout toe. Meng goed tot alle ingrediënten zijn opgenomen en het deeg glad is.
Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek tot het in volume is verdubbeld.
Kneed het gerezen deeg kort door op een met bloem bestoven werkblad en verdeel het in gelijke stukken van circa 50 g.
Rol elk stuk deeg uit tot een lange dunne sliert van circa 30 cm lang.
Vorm de slierten tot een knoop en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de knopen 30 minuten rijzen onder een vochtige theedoek.
Verhit een laag van circa 10 cm zonnebloemolie in een grote, stevige pan met dikke bodem tot 180 °C.
Frituur de nonnevotten in delen in 3-4 minuten per kant goudbruin. Zorg dat je niet te veel nonnevotten tegelijk bakt en dat ze goed de ruimte hebben.
Laat de nonnevotten op een met keukenpapier bekleed bord uitlekken. Bestrooi ze rijkelijk met poedersuiker.
Extra benodigd
Bakpapier, keukenthermometer
Opmerking
Een van Oma Hannekes favoriete lekkernijen is nonnevotten, een traditioneel Limburgs gebak dat vooral tijdens carnaval wordt gegeten. Ironisch genoeg heeft ze een hekel aan carnaval zelf, maar de zoete, gefrituurde deegjes kan ze niet weerstaan.
Kookboek
Het recept 'Nonnevotten' is afkomstig uit het kookboek...
Oma's bakboek
Stichting Oma's Soep
In 'Oma's bakboek' van stichting Oma's Soep leer je zelf al het lekkers te maken dat oma je bij de koffie voorschotelt. Denk aan een heerlijke plak kruidkoek, Moskovisch gebak of een stuk versgebakken appeltaart (met slagroom!)
... lees verder © Uitgeverij Becht. Beeld: Saskia Lelieveld