Nougat

30 blokjes
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 70 g hazelnoten
  • 70 g amandelen
  • 80 g pistachenoten
  • 250 g honing
  • 70 g eiwit
  • 250 g suiker
  • 110 g glucose
  • 100 g gojibessen
  • bakspray (om in te vetten)
  • 2 vellen hostie of ouwel

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 °C hetelucht en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat. Vet de vierkante of rechthoekige taartring in met de bakspray. Rooster de noten 15 minuten in de oven.

Breng de honing in een steelpan aan de kook tot 121 °C.

Doe ondertussen het eiwit in de keukenrobot en begin deze op middelmatige snelheid op te kloppen wanneer de honing 113 °C heeft bereikt. Schenk de warme honing al kloppend langzaam bij het eiwit. Zet nu de keukenrobot op maximale snelheid en klop 3 minuten.

Breng ondertussen in een andere steelpan de suiker, de glucose en 70 ml water aan de kook tot 155 °C.

Schenk nu de suikersiroop langzaam bij de meringue. Klop 5-10 minuten op maximale snelheid. Spatel de geroosterde noten met de gojibessen onder de meringue.

Leg een hostievel op de bodem in de bakvorm, doe de nougat erin en dek af met een tweede vel hostiepapier en strijk glad. Laat de nougat 1 nacht staan in de koelkast.

Snijd de nougat in blokjes.

Extra benodigd

Bakpapier of siliconen bakmat, vierkante of rechthoekige taartring, keukenmachine

Opmerking

Oorspronkelijk komt deze lekkernij uit het zuiden van Frankrijk, uit Montélimar, waar het al eeuwen gemaakt wordt. Alleen met noten of met gedroogd fruit, nougat is lekker bij de thee of koffie, of gewoon zo, als tussendoortje...

Kookboek

Het recept 'Nougat' is afkomstig uit het kookboek...

Pastry crush

Millefeuille, baba au rhum, Saint Honoré, Paris-Brest, Forêt Noire, gebakjes die je over de hele wereld kunt eten. Het zijn de zogenaamde klassiekers van de patisserie. Jaline Vandromme laat zien hoe deze klassiekers haar geïnspireerd hebben

... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Kris Vlegels

Overige bakrecepten tips