Tarteletjes met spinazie, feta, dille en pijnboompitten
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 300 g spinaziebladen, vers of uit de diepvries, fijngehakt
- 30 g pijnboompitten
- 1 bosje verse dille, gesnipperd
- 100 g feta, verkruimeld
- voor het deeg
- 375 g bloem
- 1 zakje bakpoeder (10 g)
- 110 ml fruitige olijfolie
- 110 ml droge witte wijn
- voor de quichevulling
- 4 eieren
- 90 ml slagroom
- 250 ml melk
Voorbereiden
Meng voor het deeg in een grote kom de bloem met 1 theelepel zout en het bakpoeder. Voeg de olijfolie en de wijn toe. Meng alles zo snel mogelijk tot een samenhangende bal deeg. Laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Neem de bal deeg uit de koelkast. Plet de bal deeg door er lichtjes met een deegroller op te tikken. Bestuif het werkvlak met bloem. Rol het deeg uit tot een rechthoek die zo groot is als de bakplaat. Prik het deeg hier en daar lichtjes in met een vork. Leg het deeg op de bakplaat en zet er een tweede bakplaat op. Bak het deeg 20 minuten in de oven. Neem uit de oven. Steek met een uitsteekvormpje cirkels uit het deeg en laat deze deegcirkels afkoelen.
Maak de quichevulling: doe de eieren, slagroom, melk en wat zout en peper in een kom en klop met een garde tot alles goed gemengd is.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak er het sjalotje en de spinazie in. Breng op smaak met zout en peper. Schep het mengsel zodra de spinazie geslonken is over in een kom.
Rooster de pijnboompitten in een koekenpan of 10 minuten in de oven.
Meng het spinaziemengsel met de dille, fijngehakte pijnboompitten, feta en het quichemengsel. Schep dit mengsel over in siliconen vormpjes. Bak de custards 15 tot 20 minuten in de oven.
Neem de custards uit de oven en laat ze afkoelen tot ze gestold zijn. Stort de afgekoelde, gestolde custards voorzichtig uit de vormpjes en schik ze op de voorgebakken deegbodems. Bak de tarteletjes nog ca. 5 minuten in de oven voor je ze serveert.
Variatietip
Gebruik geroosterde hazelnoten in plaats van de geroosterde pijnboompitten en verse munt in plaats van de dille. Je kunt de feta vervangen door roquefort of gorgonzola. Vervang in dat geval de dille door platte peterselie.
Kookboek
Het recept 'Tarteletjes met spinazie, feta, dille en pijnboompitten' is afkomstig uit het kookboek...
Tarteletjes, zoet & hartig
Catherine Kluger
Alle mini taartjes waar je maar van kunt dromen voor een stijlvol en heerlijk buffet. Schitterende tarteletjes vol van smaak, ongelofelijke combinaties... lees verder
© Good Cook