Klassieke meringue

6 meringues
bereiden

waardering 8,4obv 28 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 eiwitten, op kamertemperatuur
  • 100 g fijne tafelsuiker

Bereiden

Verwarm de oven voor op 90 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de eiwitten in een grote metalen kom. Klop het eiwit met een staafmixer of een foodprocessor 1 minuut op middelhoge snelheid. Verhoog de snelheid zodra het wit schuimig wordt en in volume toeneemt. Ga door met kloppen tot het mengsel helemaal wit is en er aan het eind van de garde pieken ontstaan.

Schep er nog steeds al kloppend geleidelijk de fijne tafelsuiker bij, telkens met een lepel tegelijk, en klop 20 tot 30 seconden voor de volgende lepel suiker. Blijf kloppen tot de suiker volledig is opgenomen. Het wit moet acht keer zijn oorspronkelijke volume hebben en moet glad en glanzend zijn. Voel het schuim even met een vinger: als het korrelig is, moet je nog even doorkloppen. De meringue is klaar om de oven in te gaan als het eiwitschuim blijft hangen aan een omgekeerde lepel zonder er vanaf te vallen en de gardesporen in het mengsel keurig hun vorm behouden.

Schep de meringue met een lepel op de bakplaat en vorm hem tot mooie wolkjes of geef hem andere vormen van je keuze door de meringue met een spuitzak op het bakpapier te spuiten.

Bak de meringues ongeveer 1 uur en 30 minuten in de voorverwarmde oven tot ze droog aanvoelen en niet verkleurd zijn. Laat de meringues volledig afkoelen voor je ze van het bakpapier neemt. In een luchtdicht afgesloten bak zijn ze 5 dagen te bewaren.

Extra benodigd

Bakpapier, staafmixer of foodprocessor

Kookboek

Het recept 'Klassieke meringue' is afkomstig uit het kookboek...

Meringues

In dit boek vind je meringues zoals je ze nog nooit geproefd hebt, als sandwich, koekstengels, als taart of canapé, met zoete room of een hartige saus. De... lees verder

© Good Cook. Beeld: Natasha Breen | Shutterstock.com

Meringue tips

Reacties op dit recept

  • Roos Lekker en makkelijk recept!!
    • Roeland Welke temperatuur moet de oven staan?
    • Els In de eerste regel staat duidelijk 90 °C.
    • Joke Neen, in de eerste regel staat duidelijk dat je de oven moet VOORVERWARMEN op 90 graden.

      Hoe warm moet de oven staan om te bakken? Geen flauw idee
  • Lindsey Superlekker!
  • Luca Yummy! Heerlijk hoor!
  • Caroline Waarom blijven die van mij altijd veel te zacht van binnen? Volg precies het recept, lukt allemaal, staat alleen uren in de oven en dan is allen de buitenkant knapperig.
    • Marlies Ik had dat de eerste keer ook. Tegenwoordig maak ik kleinere meringues, zo'n 12-15 stuks (wel volgens dit recept). Dan zijn ze aan de buitenkant heerlijk knapperig en binnenin een klein beetje kleverig. Hopelijk heb je hier iets aan!
    • Imelda Wat kan helpen is de deur van de oven op een kiertje laten tijdens het "bakken". Op die manier kan het vocht beter weg.
    • Caroline Dank voor jullie reacties! Ik kreeg ook nog de tip om een deel van de suiker te vervangen door poedersuiker. Daarnaast heb ik nu ook kleinere porties gemaakt. Nu zijn ze fantastisch!
  • michelle Wij hebben 2 weken geleden kennis gemaakt met de franse meringues en dat die iets zacht zijn van binnen, vonden wij nou net zo lekker! Smaken verschillen.
  • Marieke Het is een beetje onduidelijk dat er staat dat het bereiden 1 uur en 50 minuten duurt. Als hij anderhalf uur in de oven moet, moet er 1:30 staan. En bij voorbereiding bijv00rbeeld 00:05. Gelukkig kan mijn oven maar tot anderhalf uur, anders was hij 1:50 de oven in gegaan.
  • carla Van de reaktie van Marieke begrijp ik helemaal niets...
  • Angelique Heerlijk met wat vanillesuiker of een paar druppels rozenwater.
  • Bas Ik heb het recept x2 gedaan, werkt ook geweldig.
  • Henrike @Marieke: Maar bereiden is niet alleen bakken in de oven, maar ook het opkloppen van de eiwitten. Dus 20 minuten voor het kloppen van de eiwitten en het spuiten van de meringue op de bakplaat, en 90 minuten in de oven.
    • Linda Er staat toch duidelijk 1uur en 30 minuten in de oven bakken!
  • Sophie Heerlijk, lekker in Eton mess.
  • Henk Die van mij zijn soms nogal raar. Ik heb ontvet met citroensap maar nu smaakt het naar citroen! Ik snap er niks van.
    • Geerthe Hoi, als je de kom goed afwast, (of uit de vaatwasser) en op z'n kop laat drogen, hoef je niet te ontvetten, tip van Robert van Beckhoven.
  • jedidjah Wat is tafelsuiker? Gewoon kristalsuiker?
    • Els Ja, tafelsuiker is gewoon kristalsuiker. Wel zo fijn mogelijk gebruiken. Een deel van de suiker door poedersuiker vervangen kan ook.
  • Bakker Ik doe het met basterdsuiker, werkt ook top!
  • Doortje Ik maak het altijd volgens dit recept en het is altijd heerlijk! Je kan het ook op zoveel manieren bereiden!
  • Bianca Ze staan in de oven, ben heeel benieuwd!
  • Nicole Ohhhh... voor de zoveelste keer geprobeerd om meringue te maken, maar mij lukt het niet om de eiwitten stijf te kloppen. Glazen of roestvrijstalen schaal vetvrij gemaakt met citroensap en zelf de Bamix vetvrij gemaakt... zonder resultaat!
    • Geert Zorg er voor dat er geen restjes eigeel in eiwit zitten. Dan krijg je hem ook niet stijf. Eigeel is vet. Ontvetten kan ook met azijn en wat zout. Wel heel goed naspoelen.
    • Jan ik doe enkele korrels zout bij eiwit en een theelepel puddingpoeder, of vanillepoeder, lukt bij mij altijd.
    • Aletta Met de bamix lukt het bij mij ook niet. Ook niet met het speciale schuimklop-opzetstuk, blijft kennelijk toch vet! Met keukenmachine (of mixer) gaat het altijd super!
  • FlorianK Oeps, die van mij staan nu in de oven, maar ik heb 150 gram suiker gebruikt in plaats van 100... Snap niet hoe ik bij 150 kwam... Nou... ben benieuwd. Heb bij een paar ook nog wat aardbeienlimonadesiroop erdoor gemengd. Zal eens zien wat het wordt. In ieder geval bedankt voor het recept!
  • bloem Ik en een vriendin moesten koekjes bakken voor school met alleen de eidooier dus toen we van 10 eieren nog het eiwit over hadden vonden we het leuk om merinque te maken. Dus wij hebben alles keer 5 gedaan :) En het smaakte heerlijk :)
  • Xavier Vraagje op hoeveel graden bakken is nergens te vinden, kan iemand raad geven?
    • redactie okoko recepten Zoals in de eerste regel van het recept staat vermeld: op 90°C.
    • Joke Neen, dat is hoe warm de oven moet voorverwarmen.

      Hoe warm de oven uiteindelijk moet staan om te bakken zie ik ook nergens
  • Martin Scheut bokbier erdoor. Heerlijk. En met de verfbrander mooie bruine strepen erop maken.
  • Carine Ik gebruik 'nepsuiker' (diabetespatiënt). Ik ben benieuwd of het lukt. Wanneer ik ijsroom maak, is die wel moeilijker te scheppen als met echte suiker, veel harder. Ik heb ijsroom gemaakt en veel eiwit over, dus nu ga ik beginnen aan de meringue schuimpjes met 'nepsuiker'. Vraag me niet welke, ik woon in Spanje en er was maar 1 soort te verkrijgen, geen tagatese.
  • Britt Het makkelijkst: wit van 1 ei per 50 gr poedersuiker. Eiwit opkloppen en geleidelijk het suiker erbij. Beslag is klaar als er bij het mixen stevige sporen achter blijven. Daarna 2 uur in een voorverwarmde oven op 100 graden. Wil je ze nog wat zacht vanbinnen. 1.5 uur. Laten afkoelen in de oven met de deur op een kier.
  • Joke Ondertussen staan de merengues al 3 uur in de oven. Ik heb goeie hoop dat ze over een week of 2 klaar zijn /s

    Ik vermoed dat ofwel de baktijd langer moet zijn dan hier beschreven staat, ofwel de baktemperatuur.