Meringue met karamelsaus
- 1 taart
- 55 min
- waardering 7,2
- Gebak
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- voor het schuim
- 4 eiwitten
- 250 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 4 eetlepels fijn maïsmeel
- 1 eetlepel olie
- voor de vulling
- 100 g hazelnoten, geroosterd en gehakt
- 1-2 eetlepels notenlikeur
- 400 ml room, lobbig geklopt
- 400 g bosvruchten
- sap van 1 citroen
- voor de karamelsaus
- 250 g suiker
- 250 g room
Bereiden
Verwarm de oven voor op 150 °C.
Klop voor het schuim de eiwitten stijf met een mespuntje zout. Voeg, al kloppend, beetje bij beetje 4 eetlepels koud water toe en daarna de suiker. Roer vervolgens de vanillesuiker, de azijn en het maïsmeel erdoor.
Smeer twee even grote ronde vormen in met wat olie. Verdeel het schuim over de vormen. Maak in de ene vorm een gladde laag, in de andere een 'heuvelige'. Bak het schuim in ongeveer 35 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
Meng intussen voor de vulling alle ingrediënten goed door elkaar.
Leg de 2 meringues (het gebakken schuim) op elkaar, met de heuvelige bovenop en de vulling ertussen.
Laat voor de saus de suiker, zonder te roeren, in ongeveer 5 minuten karameliseren in een pan. Blus de saus af met de room en kook rustig tot alles is opgelost. Laat de saus vervolgens afkoelen.
Bestrijk de taart vlak voor het serveren met de karamelsaus.
Kookboek
Het recept 'Meringue met karamelsaus' is afkomstig uit het kookboek...
Zoet!
Maaike van Helmond
Kaneel-ijstaart, zoete broodjes, chocolade muffins, gevulde bonbons... 'Zoet!' biedt 80 recepten voor de lekkerste desserts, taarten en koekjes, voor elk... lees verder
© Caplan Books