Meringue met hazelnoten, bramen en slagroom

  • 6 personen
  • 90 min
  • waardering 7,8
  • Nagerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 60 g hazelnoten
  • 3 grote eiwitten, op kamertemperatuur
  • 150 g fijne tafelsuiker
  • ½ theelepel wittewijnazijn
  • 1 theelepel maïzena
  • 250 ml slagroom
  • 3 eetlepels Kirsch (desgewenst)
  • 375 g bramen
  • fijne tafelsuiker voor het bestrooien

Bereiden

Verwarm voor de meringue de oven voor op 180 °C. Spreid de hazelnoten in een laag op een bakplaat uit. Zet de bakplaat ca. 15 minuten in de oven tot de velletjes los beginnen te laten. Doe de hazelnoten over op een bord. Wikkel ze wanneer ze iets afgekoeld zijn in een theedoek en wrijf er zachtjes de velletjes af. Niet alles zal er afkomen. Doe de hazelnoten in een keukenmachine en draai 3 tot 4 keer met korte stootjes tot een fijn kruim. Zet weg.

Teken een cirkel van 20 cm doorsnee op een vel bakpapier. Leg de cirkel op een bakplaat. Doe de eiwitten in een grote, schone kom. Klop met een garde of elektrische handmixer op medium snelheid tot de eiwitten dikker beginnen te worden. Blijf kloppen en verhoog de snelheid als u een elektrische handmixer gebruikt tot middelhoog. Klop tot zachte pieken. Giet er al kloppend de fijne tafelsuiker bij en klop tot middelstijve pieken. Klop het wit niet te lang, omdat het anders kan gaan schiften. Voeg de azijn, een snufje zout en de maïzena toe en vouw alles er met een metalen lepel door. Spatel er de gemalen hazelnoten door tot alles goed gemengd is. Schep het mengsel binnen de papieren cirkel op de bakplaat. Strijk het mengsel met de metalen lepel tot een cirkel die overal even dik is.

Zet de oven op 150 °C. Laat de meringue ca. 1 uur in de oven bakken. Zet de oven uit. Laat de meringue 3 uur in de oven staan tot hij koud is geworden. De buitenkant zal krokant zijn en de binnenkant zacht. Leg de koude hazelnoot meringue op een dienschaal.

Doe voor het deklaagje de slagroom en desgewenst de Kirsch in een kom. Klop met een garde of elektrische handmixer tot zachte pieken. Schep over de meringue en strooi er de bramen over. Bestrooi met fijne tafelsuiker, snijd in punten en dien op.

Extra benodigd

Keukenmachine, bakpapier, handmixer

Kookboek

Het recept 'Meringue met hazelnoten, bramen en slagroom' is afkomstig uit het kookboek...

Uit eten in Londen

Sybil Kapoor

Met een schat aan schitterende kleurenfoto's en overheerlijke recepten is dit boek de neerslag van de vele geneugten van het Londense leven: het boek... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (13 stemmen)

Meringue recept tips

Reacties op dit recept

  • LAAls ik de dubbele hoeveelheid wil maken moet ik dan ook de maizena en de azijn verdubbelen?

    reageren

  • redactie okoko receptenVoor een dubbele hoeveelheid meringue moet je ook de maïzena en de azijn verdubbelen.

    reageren