Oliebollen (basisrecept)
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- voor de oliebollen
- 1 grote goudrenet
- 50 g sukade
- 50 g gekonfijte sinaasappelschil
- 100 g krenten
- 200 g blanke rozijnen
- 200 g donkere rozijnen
- 1 liter melk, lauwwarm
- 80 g verse gist
- 1 kg bloem
- 20 g zout
- 45 g witte basterdsuiker
- de geraspte schil van 1 citroen
- verder nodig
- zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
- poedersuiker
Voorbereiden
Schil de goudrenet en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in blokjes van ½ cm. Snijd ook de sukade en gekonfijte sinaasappel in kleine stukjes. Was de krenten en de rozijnen en laat ze goed uitlekken in een zeef. Zorg ervoor dat alles op kamertemperatuur is voordat je met het beslag gaat beginnen.
Schenk 100 ml van de lauwe melk in een kommetje en verbrokkel daar de gist boven. Roer dit door tot alle gist in de melk is opgelost. Doe de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuil. Strooi het zout aan de buitenkant van de bloemrand en strooi de basterdsuiker en de citroenrasp in het kuiltje. Giet dan de gistoplossing in het kuiltje en begin van het midden uit te mixen. Voeg geleidelijk de rest van de lauwe melk toe en blijf mixen met de deeghaken of klop het met een houten lepel tot een glad beslag. Het beslag moet dik maar nog vloeibaar zijn.
Voeg nu de rozijnen en overige vulling toe aan het beslag. Klop alles met een houten lepel tot een luchtig beslag. Laat het beslag afgedekt met een vochtige doek 1 uur op een warme plek rijzen.
Bereiden
Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan.
Roer voor gebruik het beslag nog kort door. Schep met een ijslepel mooie bollen van het beslag en laat die in de hete olie glijden. Doe de pan niet te vol, zodat de oliebollen nog vrij liggen en zich kunnen keren; want als een oliebol bruin is aan de onderkant, keert hij zich vanzelf om. Bak ze ongeveer 6 à 7 minuten.
Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een paar lagen keukenpapier. Leg ze op een mooie schaal. Bestuif de oliebollen royaal met poedersuiker.
Extra benodigd
Mixer, ijslepel
Kookboek
Het recept 'Oliebollen (basisrecept)' is afkomstig uit het kookboek...
Bakbijbel - Rutger bakt van A tot Z
Rutger van den Broek
'Bakbijbel' biedt meer dan 160 bakrecepten: van tijdloze klassiekers als appeltaart, kletskoppen, slagroomsoesjes en wentelteefjes tot ultieme brownies... lees verder
© CarreraOliebollen tips
Reacties op dit recept
- Joost Hartelijk dank voor dit oliebollen recept van Rutger! Dit jaar gaan we zelf maar eens oliebollen bakken, ben benieuwd!
- Maarten Dat zijn behoorlijk goed gevulde oliebollen. Ik halveer alle hoeveelheden en ga er eerst eens 25 proberen. Zónder sukade, dat dan weer wel...
- Piet Simpel.
- Hesselien Heerlijk recept voor de oliebollen. We hebben de sukade achterwege gelaten, 10 gram zout is op deze hoeveelheid ook genoeg. Ook de citroen- en sinaasappelschil gehalveerd. Dank voor dit recept, Hesselien Nauta.
- Jaap Heerlijk
- EPMC Het recept oliebollen bestaat toch met water, geen melk?
- Jacobus Ik neem 50% oud bruin bier en 50% melk. Verder 1x rijs, dan vulling toevoegen en dan 2e rijs.