Quiche met courgette, feta en Parmezaanse crumble

4 personen
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 7,8obv 14 waarderingen

Ingrediënten

  • voor de taartbodem
  • 200 g bloem of patentbloem
  • 90 g ijskoude boter, in blokjes
  • 1 heel ei, losgeklopt met 20 ml ijskoud water
  • voor de Parmezaanse crumble
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas
  • voor de vulling
  • 150 g courgettes
  • 1 teentje knoflook, grof gehakt
  • de dun afgesneden schil van 1 citroen, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 hele eieren
  • 65 ml slagroom
  • 200 ml melk
  • 50 g feta

Voorbereiden

Meng de bloem met een snufje zout. Voeg de blokjes boter toe. Meng met je vingertoppen snel de boter door de bloem, zodat de boter niet warm wordt. Ga door tot het mengsel op fijn kruim lijkt. Voeg het met het koude water losgeklopte ei toe. Meng alles met je handen zo snel mogelijk tot een samenhangend deeg.

Wikkel de bal deeg in aluminiumfolie en laat het deeg minstens 1 uur in de koelkast rusten.

Plet de bal deeg door er lichtjes met het uiteinde van een deegroller op te tikken.

Bestuif een werkblad met bloem. Rol het deeg met een deegroller uit tot een cirkel die iets groter is dan de uitgekozen taartvorm. Prik het deeg op meerdere plaatsen lichtjes in met een vork. Drapeer het deeg in de met boter ingevette vorm. Druk het deeg tegen de wand van de vorm aan. Laat de beklede vorm minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Bekleed de deegvorm met bakpapier. Vul met bakbonen, ongekookte rijst of gedroogde bonen. Bak de taartbodem 30 minuten blind voor in de oven.

Verkruimel intussen voor de Parmezaanse crumble met je vingers de boter met de bloem en geraspte Parmezaanse kaas. Strooi het kruimelmengsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 10 minuten in de oven.

Rasp de courgettes met een grove rasp. Laat de geraspte courgette uitlekken op keukenpapier.

Bak de knoflook en de citroenschil in 2 eetlepels olijfolie. Schep er de geraspte courgette door. Neem van het vuur en laat het mengsel afkoelen.

Verwijder de bakbonen uit de taartbodem. Neem een kwast en bestrijk het deeg met wat losgeklopt ei. Zet de taartbodem ca. 3 minuten terug in de oven voor je de vulling erin doet.

Doe de eieren, slagroom, melk en wat zout en peper in een kom en klop met een garde tot alles goed gemengd is.

Schep de uitgelekte en met een vork geprakte feta door het courgettemengsel. Schep dit mengsel op de bodem van de taartschelp. Giet er het quichemengsel over tot net aan de rand van de vorm.

Bak de quiche ca. 30 minuten in de oven.

Strooi er pas wanneer de quiche gaar is de Parmezaanse crumble over.

Extra benodigd

Quichevorm, aluminiumfolie, deegroller, bakpapier, blindbakvulling

Kookboek

Het recept 'Quiche met courgette, feta en Parmezaanse crumble' is afkomstig uit het kookboek...

Mini taartjes, zoet en hartig

Catherine Kluger was vroeger advocate, maar in 2009 besloot ze om van loopbaan te veranderen en opende ze in Parijs haar eerste taartfabriek. De recepten voor... lees verder

© Good Cook

Quiche tips

Reacties op dit recept

  • dorith We hebben dit al meerdere malen gemaakt en het blijft onwijs lekker! Ik ben zelf niet zo precies met "ijskoude boter" en dat soort dingen, gewoon alles bij elkaar gegooid :) maar dit recept is top, echt lekker en goed eten :)
    • Dina Weet iemand de maat van de gebruikte bakvorm? Staat nergens in het boek vermeld. Toch wel handig ;-)
  • Joyce Mijn vriend en ik vonden de smaken niet erg naar voren komen (knoflook en citroen), de kaas crumble was te overheersend en de vulling nogal flauw. Niet waard om nog eens te doen.
  • Sandra Heerlijke taart, echt een van mijn favorieten. Ik gebruik limoen ipv citroen, is net iets aromatischer. Wel lange voorbereidingstijd met blindbakken, maar wel de moeite waard.