Rabarbertaart met vlechtwerk
- 4 personen
- 90 min
- waardering 7,7
- Gebak
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- voor de rabarbervulling
- 500 g rabarber, in stukken van 3 cm
- 115 g fijne tafelsuiker
- stukje sinaasappelschil van 5 cm, het witte, bittere deel weggesneden
- 1 eetlepel sinaasappelsap
- 410 g appelcompote
- tafelsuiker, naar smaak
- voor het deeg
- 150 g bloem
- ¼ theelepel bakpoeder
- 90 g boter, koud, in blokjes
- 1 eetlepel fijne tafelsuiker
- 80-100 ml ijswater
- melk, om te bestrijken
- rietsuiker, om te bestrooien
Bereiden
Verwarm voor de rabarbervulling de oven voor op 180 °C. Doe de rabarberstukken samen met de suiker, sinaasappelschil en het sap in een grote ovenschaal. Dek de schaal af met een deksel of aluminiumfolie en bak de rabarber 30 minuten in de oven, of tot hij net gaar is. Giet het vocht af en verwijder de sinaasappelschil. Laat de rabarber afkoelen en roer dan de appelcompote erdoor. Voeg naar smaak meer suiker toe.
Zeef terwijl de rabarber in de oven staat de bloem en het bakpoeder in een grote kom. Wrijf met uw vingers de boter erdoor tot er fijne kruimels ontstaan. Roer de suiker erdoor. Maak een kuiltje in het midden, doe bijna al het ijswater erin en maak snijbewegingen met een groot, glad mes tot er grove kruimels ontstaan. Voeg meer water toe als het deeg te droog is. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en druk het samen tot een soepele deegbal. Dek het af met plasticfolie en leg het 20 minuten in de koelkast.
Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot een cirkel van 28 cm in doorsnee. Snijd het deeg met een scherp mes of gekartelde roller in stroken van 1½ cm breed. Leg de helft van de stroken op 1 cm afstand van elkaar op een vel bakpapier. Vlecht de andere stroken erdoor. Dek af met plasticfolie en leg het vlechtwerk 20 minuten plat in de koelkast.
Verhoog de oventemperatuur naar 210 °C. Schep de vulling in een ovenschaal van 20 cm in doorsnee en strijk de bovenkant glad. Keer het deegvlechtwerk om op de vulling, verwijder het bakpapier en snijd de randen bij. Bak de taart 10 minuten. Haal uit de oven, bestrijk met melk en bestrooi met suiker. Zet de oven weer op 180 °C en bak de taart nog 20 minuten, tot de buitenkant goudkleurig is en de vulling kookt.
Extra benodigd
Plasticfolie, bakpapier, ovenschaal (Ø 20 cm)
Kookboek
Het recept 'Rabarbertaart met vlechtwerk' is afkomstig uit het kookboek...
Nagerechten
diverse auteurs
Van ouderwetse romige toetjes tot trifles en kwarktaarten, vruchtentaarten en zoete fruitpasteien, verfrissend ijs en onweerstaanbare chocoladedesserts... lees verder
© De Lantaarn