Spekkoektaart

  • 12 personen
  • 80 min
  • waardering 7,5
  • Gebak
  • Indonesisch
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor het spekkoekbeslag
  • 500 g boter, op kamertemperatuur
  • 397 g gecondenseerde melk (1 blikje)
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 450 g eidooier (ca. 25 eidooiers)
  • 170 g bloem
  • 3 g zout
  • 165 g eiwit (ca. 5 eiwitten)
  • 1 vanillestokje
  • 50 g koek- of speculaaskruiden
  • voor de afwerking
  • 300 g slagroom
  • 30 g fijne kristalsuiker
  • verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, om te bestuiven
  • cacaopoeder, om te bestuiven

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 x 20 x 10 centimeter in met boter en bestuif met een klein beetje bloem. Bekleed de bodem met bakpapier.

Klop voor het beslag de boter met de gecondenseerde melk in ongeveer 8 minuten tot een romige massa. Voeg de basterdsuiker en de eidooiers toe en klop nog eens 8 minuten. Zeef de bloem en voeg dit met het zout toe. Klop de eiwitten stijf in een aparte kom en spatel deze zo luchtig mogelijk door het beslag.

Verdeel het beslag in twee gelijke delen van ongeveer 900 g. Voeg aan de ene helft het merg van het vanillestokje toe en aan de andere helft de koek- of speculaaskruiden. Verdeel een dun laagje van het vanillebeslag over de bodem van de vorm (niet meer dan 2 flinke eetlepels per keer). Weersta de verleiding om meer beslag in één keer in de bakvorm te doen. De laagjes moeten dun zijn voor een mooi en lekker resultaat.

Bak de eerste laag ongeveer 3 minuten onder de grill. De lagen hoeven tijdens het bakken niet te verkleuren, maar moeten na het bakken wel droog aanvoelen. Haal de bakvorm uit de oven en verdeel een laag van het gekruide beslag over het vanillebeslag. Gaat de onderliggende laag kapot tijdens het uitstrijken? Dan is deze nog niet gaar. Pas de baktijd zo nodig aan. Herhaal de bovengenoemde stappen en bak om en om laagjes van de twee soorten beslag. Haal de spekkoek na het bakken uit de vorm en laat deze volledig afkoelen. Snijd de zijkanten van de spekkoek netjes bij. Bewaar de afsnijdsels, die zijn nodig voor de afwerking.

Klop de slagroom met de suiker stijf en doe dit in een spuitzak met een 16-tands gekarteld spuitmondje van 15 mm doorsnede. Spuit de slagroom in doppen boven op de spekkoek en bestuif deze licht met cacaopoeder. Snijd de afsnijdsels in stukjes van 1x1 cm en verdeel ze over de doppen slagroom.

Extra benodigd

Bakvorm van 20x20x10 cm, bakpapier, spuitzak

Opmerking

'Er zijn weinig zoetigheden waaraan ik mij misselijk kan eten, maar een goede spekkoek valt hier toch echt onder! Reden temeer om deze Indonesische klassieker om te toveren tot een taart. Het bakken van een spekkoek is een dankbare, maar bewerkelijke klus. De koek wordt in heel dunnen laagjes opgebouwd, die steeds afzonderlijk gebakken worden. Prima klusje voor de regenachtige zondag dus.' - Hans Spitsbaard

Kookboek

Het recept 'Spekkoektaart' is afkomstig uit het kookboek...

Taartbijbel

Hans Spitsbaard

Aan de hand van duidelijke, stapsgewijze instructies, foto's en how-to's leert Hans Spitsbaard (winnaar van het vijfde seizoen van 'Heel Holland Bakt') je alle kneepjes van het bakken van taarten. 'Taartbijbel' biedt ruim 160 recepten voor lekkere, klassieke en spannende taarten... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Taart recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!