Treacle tart
- 6 personen
- 90 min
- waardering 7,5
- Gebak
- Engels
- Vegetarisch
Ingrediënten
- voor het zoete zanddeeg
- 150 g bloem
- 2 eetlepels poedersuiker
- 75 g koude boter, in blokjes van ca. 1 cm
- 1 eidooier
- ½ theelepel citroensap
- voor de vulling
- 350 g golden syrup
- 50 g boter, gesmolten
- 3 eetlepels volle slagroom, ongeslagen
- 1 groot ei
- 125 g broodkruim van oud witbrood
- rasp van de schil van 1 biologische citroen
Bereiden
Doe voor het deeg de bloem en de poedersuiker in een kom. Voeg de blokjes boter toe en wrijf het vet met je vingertoppen in de bloem tot het mengsel lijkt op fijn broodkruim. Je kunt dit ook doen in de keukenmachine of met een mixer; doe vervolgens over in een kom.
Meng het ei met het citroensap en 1 eetlepel zeer koud water. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en giet hier het eimengsel in. Meng het met een hand tot een samenhangend deeg. Lijkt het deeg te droog, voeg dan een extra scheut water toe. Kneed het deeg zodra het begint te plakken voorzichtig tot een bal. Wikkel de bal in vershoudfolie en leg ten minste 15 minuten in de koelkast te rusten.
Verwarm je oven voor op 200 °C.
Zet de springvorm klaar. Rol het deeg op een lichtjes met bloem bestoven werkblad uit en bekleed hiermee de springvorm. Laat het teveel aan deeg over de rand van de vorm hangen. Bewaar wat overgebleven deeg om straks eventuele scheurtjes mee te repareren. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem.
Bekleed de deegbodem met bakpapier en vul met blindbakbonen, ongekookte rijst of gedroogde linzen. Bak de bodem 15 minuten blind; verwijder dan het bakpapier en de blindbakvulling en bak de bodem nog 8 minuten of tot de bodem droog en iets bruin oogt. Snijd de overhangende rand met een scherp mes bij. Repareer eventuele scheurtjes of gaatjes in de bodem met het bewaarde rauwe deeg.
Draai de oventemperatuur omlaag naar 160 °C.
Doe voor de vulling de golden syrup in een steelpan en verwarm zachtjes op laag vuur om de stroop vloeibaarder te maken. Haal van het vuur en roer de gesmolten boter erdoor. Sla de slagroom met het ei los en meng door de stroop. Voeg een snuf zout, broodkruim en de citroenrasp toe en roer goed door. Giet het mengsel in de deegbodem.
Bak 40-45 minuten in de oven tot de vulling een kleurtje heeft en net gestold is. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen in de vorm. Snijd in stukken en serveer met slagroom of clotted cream.
Extra benodigd
Springvorm (Ø 20 cm en 4 cm diep), vershoudfolie, bakpapier, blindbakvulling
Kookboek
Het recept 'Treacle tart' is afkomstig uit het kookboek...
Klassiekers van Paul Hollywood
Paul Hollywood
Een goudbruin gebakken taart, knapperige quiche of een simpele, gestoomde pudding; de recepten in dit kookboek zijn een perfecte aanvulling op je... lees verder
© Good Cook