Ultieme jamtaart

  • 10 stukken
  • 60 min
  • waardering 7,5
  • Gebak
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 225 g ongezouten boter, koud, plus extra om in te vetten
  • 450 g gewone bloem, plus extra om te bestuiven
  • 5 middelgrote eidooiers, het liefst van biologische of scharreleieren
  • 170 g fijne kristalsuiker
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel bakpoeder
  • een scheutje rum, amaretto of melk, indien nodig
  • 370 g jam naar keuze

Voorbereiden

Meng de boter en de bloem in een grote kom of een vrijstaande mixer tot het de textuur van fijne broodkruimels heeft. Voeg de eidooiers, de suiker, de geraspte citroenschil, het vanille-extract en het bakpoeder toe. Blijf mengen tot zich een deeg begint te vormen. Voeg als het wat droog lijkt een scheutje rum, amaretto of melk toe. Dek het deeg af met vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C (gasovenstand 4). Vet een lage ronde bakvorm met een diameter van 28 cm in met een beetje boter.

Snijd een kwart van het deeg af en zet dit opzij. Rol het resterende deel op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een deeglap van ½ cm dik, groot genoeg om de bodem en wanden van de ingevette vorm volledig mee te bekleden. (Als het deeg wat kruimelig is, druk je eventuele losse stukjes er gewoon tussen als je de vorm eenmaal bekleed hebt.)

Schep de jam op de taartbodem en strijk deze gelijkmatig uit. Als de deegrand hoger is dan de jamlaag, vouw het deeg dan rondom naar beneden zodat een rand van 2 cm ontstaat. Rol het resterende kwart van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en snijd het in lange repen van ongeveer 2½ cm breed. (Gebruik eventueel een pastasnijder om een gekartelde rand te krijgen.) Maak met de deegrepen een mooi vlechtwerk over de jamlaag.

Bak 30 tot 45 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is. Laat afkoelen in de vorm en serveer dan met een kop verse thee.

Extra benodigd

Bakvorm (Ø 28 cm), plasticfolie

Tips

In Italië wordt deze taart vaak met jam van (gedroogde) pruimen gemaakt; de iets bittere smaak van deze vrucht vormt een mooi contrast met het zoete deeg. In plaats van jam kun je ook lekker romige Nutella gebruiken, zonder twijfel de beste keuze als je op dieet bent.

Kookboek

Het recept 'Ultieme jamtaart' is afkomstig uit het kookboek...

Simply Italian

Michela, Emanuela & Romina Chiappa

'Simply Italian' is een kookboek met de familierecepten van de Chiappa Sisters, van generatie op generatie doorgegeven. De meeste recepten zijn de... lees verder

© Van Dishoeck

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Taart recept tips

Reacties op dit recept

  • GerdHeb zojuist het deeg gemaakt en in koelkast gelegd. Mijn eerste ervaring met dit soort taart en erg goed te doen. Heb wel eerst de koude boter in blokjes gesneden. Kan niet wachten om 'm af te werken en te proeven... heb er zelfgemaakte kersenjam voor klaarstaan. Morgen worden de punten verkocht voor het goede doel.

    reageren