Tarte Tatin (de echte)
- 1 tarte Tatin
- 35 min
- waardering 8,6
- Gebak
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 6 appels (beetje zure, zoals goudreinetten)
- 100 g suiker
- 50 g boter
- 250 g pâte brisée (zie onderstaand 'basisrecept deeg pâte brisée')
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Schil de appels, snijd ze in tweeën en haal het klokhuis eruit. Smelt de suiker in een ovenvaste koekenpan (28 cm Ø) op laag vuur. Als de gesmolten suiker helemaal glad is, maar nog licht van kleur, kan de appel erbij; leg de partjes met de bolle kant naar beneden in de suiker. Verdeel de boter hierover en laat even verder stoven met het deksel op de pan.
Daarna nog 5 minuten op het vuur laten staan zonder deksel, tot het meeste vocht verdampt is maar de appel wel is begonnen met karamelliseren. Rol het deeg uit tot een dunne lap (ongeveer ½ cm) en leg dit over de appel. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg.
Bak de tarte Tatin in ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin en gaar is. Laat de taart even afkoelen in de vorm voordat je hem omdraait.
Variatietip
Ditzelfde recept is ook overheerlijk met peer!
Basisrecept deeg pâte brisée
Voor 320 g deeg: zeef 200 g bloem in een grote mengkom, voeg 1 eetlepel suiker (voor een zoete taart) of een snuf zout (voor een hartige taart), 100 g boter en 1 ei toe. Kneed met de hand tot een samenhangend deeg. Indien nodig voeg je nog 1 eetlepel water toe. Maak een deegbol en laat dit een uur opstijven in de koelkast. Rol het deeg voor gebruik dun uit en prik het in met een vork.
Kookboek
Het recept 'Tarte Tatin (de echte)' is afkomstig uit het kookboek...
Tarte Tatin
Jasmin Schults & Anaïsa Bruchner
In dit boek vind je allerlei variaties op de klassieke omgekeerde appeltaart van de dames Tatin. Naast een reeks zoete taarten (met ananas, rood fruit en banaan... lees verder
© Uitgeverij Becht