Tarte Tatin met radicchio of witlof en geitenkaas
- 4 personen
- 50 min
- waardering 7,4
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 700 g radicchio (roodlof) of witlof
- 20 g lichtgezouten boter
- 1 stukje verse geitenkaas, in dunne plakjes
- 1 pakje vellen bladerdeeg
- voor de karamel
- 75 g fijne tafelsuiker
- 20 g lichtgezouten boter
Bereiden
Snijd de stronkjes lof bij. Snijd elk stronkje in de lengte in vieren. Laat 20 g boter smelten in een koekenpan. Bak er de stukken lof ongeveer 10 minuten in, waarbij je ze regelmatig omdraait.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Maak de karamel. Laat in een pan zonder roeren de suiker met 1 eetlepel water smelten. Laat op laag vuur sudderen tot het mengsel lichtbruin is. Schep er de boter en wat zout en peper door.
Giet de karamel in een taartvorm met hoge rand of in een speciale tatinvorm van metaal of aardewerk. Laat de stukken lof uitlekken. Schik ze in een rozet op de karamel met de onderste einden naar het midden. Stop de plakjes geitenkaas tussen de stukken lof. Bestrooi alles met zout en peper. Drapeer er het deeg over. Stop het deeg tussen de lof en de rand van de vorm in. Prik het deeg hier en daar in met een vork. Bak de taart 30 minuten in de oven.
Neem de taart uit de oven en laat hem 5 minuten rusten voor je hem uit de vorm stort. Leg een schaal op de vorm en keer beide in een snelle beweging om. Serveer deze taart heet en geef er wat roomkaas gemengd met verse tuinkruiden bij.
Extra benodigd
Taartvorm met hoge rand of in een speciale Tatinvorm
Opmerking
De meeste kinderen weigeren gekookte roodlof te eten omdat die vrij bitter is. Maar omdat je in deze taart de roodlof met suiker karameliseert, lusten ze het zeker.
Kookboek
Het recept 'Tarte Tatin met radicchio of witlof en geitenkaas' is afkomstig uit het kookboek...
Tartes Tatin, zoet & hartig
Bérengère Abraham
Recepten voor tartes Tatin, zoet of hartig, de een nog lekkerder dan de andere. Proef weer eens de klassieke variant met appel of ga voor een Tatin met peer en... lees verder
© Good Cook