Tulband met sinaasappel-citroensiroop
bereiden
Ingrediënten
- voor de tulband
- 185 g zelfrijzend bakmeel
- 60 g bloem
- 185 g boter, zacht, in blokjes
- 170 g fijne tafelsuiker
- 3 eieren, licht geklopt
- 1 theelepel vanille-essence
- 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
- 60 ml melk
- voor de siroop
- 2 sinaasappelen
- 2 citroenen
- 520 g suiker
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een tulbandvorm van 20 cm in doorsnee licht in en bestuif hem met wat bloem.
Zeef het bakmeel en de bloem in een kom. Klop met een mixer de boter en suiker licht en romig in een kleine kom. Voeg al kloppend geleidelijk de eieren toe en klop goed na elke toevoeging. Klop de vanille-essence erdoor. Schep het mengsel in een grote kom en schep met een metalen lepel het meel-bloemmengsel, de sinaasappelrasp en melk erdoor. Roer tot het beslag bijna glad is. Schep het in de tulbandvorm en bak de tulband 1 uur en 5 minuten, tot een prikker die u erin steekt er schoon uit komt.
Snijd de sinaasappels en citroenen zonder ze te schillen in dunne partjes. Maak de siroop. Doe 250 g suiker en 80 ml water in een pan met dikke bodem. Roer op laag vuur tot de suiker is opgelost. Breng de siroop aan de kook en laat hem op laag vuur sudderen. Voeg een kwart van het fruit toe en laat dit 5-10 minuten sudderen, tot het transparant en toffeeachtig is. Verwijder het fruit en leg het op een rooster. Voeg nog 90 g suiker toe aan de siroop en roer zachtjes, tot hij is opgelost. (Het sap uit het fruit breekt de siroop af en het fruit wordt zonder de extra suiker niet goed gekonfijt.) Laat de volgende portie fruit sudderen. Voeg voor elke portie fruit 90 g suiker toe.
Als al het fruit gekonfijt is, legt u de cake op een rooster boven een bakplaat en giet u de siroop over de warme cake. Laat hem intrekken. Als de siroop te dik is, verdunt u hem met wat sinaasappelsap. Leg de cake op een bord. Als het fruit stevig is, legt u het op de tulband.
Extra benodigd
Tulbandvorm (Ø 20 cm), mixer
Kookboek
Het recept 'Tulband met sinaasappel-citroensiroop' is afkomstig uit het kookboek...
Nagerechten
diverse auteurs
Van ouderwetse romige toetjes tot trifles en kwarktaarten, vruchtentaarten en zoete fruitpasteien, verfrissend ijs en onweerstaanbare chocoladedesserts... lees verder
© De Lantaarn