Zweedse tulband
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 2 theelepels gedroogde gist
- 170 ml melk
- 60 g boter, zacht
- 2 eetlepels fijne tafelsuiker
- 375 g bloem
- 1 ei, licht geklopt
- 1 eidooier, extra
- voor de vulling
- 30 g boter
- 1 eetlepel fijne tafelsuiker
- 100 g amandelen, grof gemalen
- 95 g gedroogde vruchten
- 105 g gekonfijte kersen, gehalveerd
- voor het glazuur
- 125 g poedersuiker
- 1-2 eetlepels melk
- 2 druppels amandelextract
Voorbereiden
Vet een bakplaat in of bedek hem met bakpapier. Los in een kom de gist op in 2 eetlepels warm water. Zet dit mengsel 10 minuten op een warme, tochtvrije plek tot het begint te borrelen. Het mengsel moet schuimig zijn en iets in volume zijn toegenomen. Als de gist niet schuimt, moet u hem weggooien en opnieuw beginnen. Warm de melk, boter, suiker en ½ theelepel zout op in een pan.
Zeef 250 g bloem in een grote kom. Voeg het gistmengsel, melkmengsel en het ei toe en roer alles tot een glad beslag. Voeg de resterende bloem toe en meng tot er een glad deeg ontstaat. Kneed dit 10 minuten op een met bloem bestoven werkvlak tot het elastisch is. Doe het deeg in een met olie ingevette kom en bestrijk het met olie. Dek de kom af met plasticfolie of een vochtige theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek.
Bereiden
Maak de vulling. Klop met een mixer de boter en suiker licht en romig en roer dan de amandelen, gedroogde vruchten en kersen erdoor. Sla de lucht uit het deeg en kneed het 1 minuut. Rol het uit tot een rechthoek van 25 x 45 cm. Verdeel de vulling over het deeg en houd rondom 2 cm vrij. Rol het deeg op en maak van de rol een ring (de naad van de rol moet onderop liggen). Meng de eidooier met 1 eetlepel water en plak hiermee de uiteinden aan elkaar. Leg de deegring op de bakplaat. Knip de buitenkant om de 4 cm voor circa twee derde in. Buig het deeg bij de inkepingen opzij, zodat de ring op een bloem lijkt. Wikkel het geheel in plasticfolie en laat het op een warme plek 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestrijk de ring met het dooiermengsel en bak hem in 20-25 minuten stevig en goudbruin. Bedek hem met folie als hij te donker wordt. Haal hem uit de oven en laat hem afkoelen. Maak het glazuur. Roer de ingrediënten glad en sprenkel het glazuur over de tulband.
Extra benodigd
Mixer, plasticfolie
Kookboek
Het recept 'Zweedse tulband' is afkomstig uit het kookboek...
Zoete en hartige hapjes
diverse auteurs
'Zoete en hartige hapjes' bevat simpele recepten zoals muffins en scones; traditionele recepten zoals madeleines, rosbief sandwiches en Madeira cake; chocola... lees verder
© De Lantaarn