Italiaanse uientaart
bereiden
Ingrediënten
- 50 g boter, plus iets extra om in te vetten
- bloem
- 150 g sultana's
- 250 ml droge witte wijn
- 200 g kant-en-klaar pasteideeg, zo nodig ontdooid
- 1 kg uien, in dunne plakjes
- merg uit 2 mergpijpen, in blokjes
- mespunt suiker
Bereiden
Verhit de oven tot 160 °C. Beboter een ronde vorm van 20 cm met boter en bestrooi de binnenkant met bloem; houd de vorm schuin om de bloem gelijkmatig te verdelen.
Doe de sultana's in een kom, overgiet ze met wijn en laat ze weken.
Rol het pasteideeg intussen op een met wat bloem bestoven aanrecht uit en bekleed er de vorm mee. Snijd het overtollige deeg weg en houd de afsnijdsels apart. Prik de bodem overal met een vork in. Bekleed het deeg met bakpapier, schep er keramische bonen in (of een andere blindbakvulling) en bak de taartbodem 15 minuten blind. Haal de vorm uit de oven en verhoog de temperatuur tot 180 °C.
Smelt de boter intussen in een koekenpan en fruit de uien 10 minuten op laag vuur; ze moeten goudbruin zijn. Roer er het merg, de sultana's (met de wijn) en de suiker door. Voeg zout en peper naar smaak toe en laat alles 20 minuten pruttelen of tot de wijn verdampt is. Verwijder de bonen en het bakpapier uit de vorm, giet er de uivulling in en spreid die gelijkmatig uit. Rol de afsnijdsels uit en snijd ze in smalle reepjes. Bestrijk de uiteinden met water en leg ze als een latwerk over de taart. Zet hem 30 minuten in de oven.
Extra benodigd
Taartvorm (Ø 20 cm), bakpapier, blindbakvulling
Kookboek
Het recept 'Italiaanse uientaart' is afkomstig uit het kookboek...
De Zilveren Lepel Kookschool Groente
diverse auteurs
'De Zilveren Lepel Kookschool Groente' bevat meer dan 75 recepten voor authentieke Italiaanse gerechten met verse groenten. Je vindt in dit boek gezonde
... lees verder © Unieboek | Het Spectrum