Uienplaattaart
bereiden
Ingrediënten
- 1 pakje bladerdeeg
- 4 grote (zoete) uien
- 50 g roomboter
- 2 eetlepels verse tijmblaadjes
- 125 ml crème fraîche
Bereiden
Leg 9 plakjes bladerdeeg in 3 rijen naast elkaar op de met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze ontdooien. Pel de uien en snijd ze niet te dun in hele of halve ringen.
Verhit de boter in een (hapjes)pan met dikke bodem. Bak de uiringen hierin op laag vuur in 25-30 minuten zoetig, zacht en glazig. Schep tussentijds regelmatig om, laat de ui niet bruin worden. Meng er 1 eetlepel tijm, wat zout en royaal peper door.
Verwarm intussen de oven voor op 210 °C. Druk de ontdooide deegplakjes stevig aan elkaar vast. Duw de randen iets omhoog. Bestrijk de deegbodem met de crème fraîche en verdeel het uimengsel erover.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de plaattaart in 25-30 minuten krokant en goudbruin. Serveer heet of lauwwarm, in blokken gesneden en bestrooid met de rest van de tijm.
Extra benodigd
Bakpapier
Variatietip
Dat staat royaal, 'n grote bakplaat vol. Puur al erg lekker, maar je kunt de uientaart ook nog aankleden met reepjes ham of spek. Of verkruimel er als de taart iets is afgekoeld geitenkaas of blauwaderkaas boven.
Tip
Sommige supermarkten verkopen voorgerolde rechthoeken van bladerdeeg, in het koelvak bij het zuivel of gebak.
Kookboek
Het recept 'Uienplaattaart' is afkomstig uit het kookboek...
Hapas
Ingrid van Koppenhagen & Yolanda van der Jagt
Speciaal voor iedereen die wel eens wat anders wil presenteren dan die eeuwige kaasblokjes met worst en olijven. In meer dan 50 recepten wordt met Hollandse... lees verder
© De Boekenmakers