Uientaart van rode ui en kaas

4 personen
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 7,9obv 9 waarderingen

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 3 eieren
  • 150 g boter + extra om in te vetten
  • 6 rode uien
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • spliterwten of gedroogde bonen, genoeg om een taartvorm mee te vullen (blindbakvulling)
  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 200 g gruyère

Voorbereiden

Zeef de bloem op een werkvlak. Maak een kuiltje in het midden en doe daar een van de eieren in. Verdeel de boter in klontjes en verdeel de boter en het zout over de bloem. Kneed alles met je vingers tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in een stuk huishoudfolie en zet het een uur in de koelkast.

Bereiden

Snijd van 1 rode ui 6 dunne ringen. Leg een stuk aluminiumfolie in een koekenpan en leg daar de uiringen op. Zet de koekenpan op laag vuur een laat de uiringen lichtbruin verkleuren. Haal de ringen uit de pan en zet apart.

Schil de andere 5 rode uien en snijd ze in niet al te kleine stukjes. Smelt een eetlepel roomboter in een koekenpan en stoof de uien met het geperste teentje knoflook in de boter zacht. Laat de uien niet verkleuren; schep regelmatig om. Zet apart.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Haal het deeg uit de koelkast. Vet een taartvorm in met wat boter. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol met een deegroller het deeg uit tot het past in de taartvorm. Leg het deeg in de vorm en maak de rand. Leg bakpapier in de vorm en leg op het papier zoveel spliterwten of gedroogde bonen dat ze tot aan de rand van de taartvorm staan. Bak het deeg in de voorverwarmde oven in 30 minuten goudbruin (blindbakken). Haal de taart uit de oven en verwijder de vulling en het bakpapier.

Maak terwijl de vorm bakt een quichebeslag. Vermeng de melk, slagroom, kaas en de overige 2 eieren tot een homogeen beslag. Zet apart.

Verdeel de gestoofde ui over de voorgebakken taartbodem. Giet het beslag over de ui en leg de uiringen op de massa. Bak de taart in de oven in 30 minuten goudbruin.

Extra benodigd

Plasticfolie, taartvorm, deegroller, bakpapier

Kookboek

Het recept 'Uientaart van rode ui en kaas' is afkomstig uit het kookboek...

Altijd trek

'Altijd trek' is het eerste boek van Den Blijker dat zich niet alleen richt op de thuiskok, maar ook op de tv-kijkers die Herman willen zien. Met de vele stoere foto's kan de... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Uientaart tips

Reacties op dit recept

  • Helen Ik doe vast iets fout, maar die binnenkant blijft veel te nat.
  • Alex Mijn taart is ook te nat. Ik denk dat er te veel melk in zit, die laat ik volgende keer weg.