Klassieke bagels
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- voor het deeg
- 750 g bloem
- 1 zakje (7 g) droge gist
- 4 theelepels zout
- 380 ml lauw water
- 2½ eetlepel maltsiroop of stroop
- 30 ml olijfolie
- 1 eetlepel maïsmeel voor het bestrooien
- boter voor het invetten
- voor het kookwater
- 3 liter water
- 1 eetlepel aardappelmeel
- 1 eetlepel maltsiroop, stroop of basterdsuiker
- 2 eetlepels zout
Voorbereiden
Meng voor het deeg de droge en de vloeibare ingrediënten door elkaar. Kneed het deeg 10 minuten en maak er dan 10 mooie ronde, gladde bollen van.
Druk de deegbollen met je vlakke hand plat. Maak er worstjes (van 25 cm lang) en vervolgens bagels van. Laat 1 à 2 uur bij kamertemperatuur rijzen.
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 215 °C.
Breng het kookwater met de toevoegingen aan de kook en dompel de bagels erin. Keer ze na 1 minuut om en laat ze nog 30 seconden in het water liggen.
Leg ze op een bakplaat die je met ingevet bakpapier hebt bekleed en met maïsmeel bestrooid. Zet 20 à 25 minuten in de oven tot de bagels bruin worden.
Extra benodigd
Bakpapier
Variaties op de klassieke bagel
Met alle respect voor de puristen, maar deze ‘naturel’ bagel kan best wat garnering gebruiken! Dat moet dan gebeuren als de bagel nog vochtig is, dus na het pocheren en voordat hij de oven in gaat. Een paar suggesties voor deze klassieke bagel: sesam- of maanzaadjes, zout, knoflook, ui of een mengsel van dit alles.
Kookboek
Het recept 'Klassieke bagels' is afkomstig uit het kookboek...
Bagels uit New York
Marc Grossman
Bagels zijn kleine ronde broodjes met een gat, gepocheerd in kokend water en daarna in de oven gebakken. In dit boek vind je het basisrecept voor de
... lees verder © Uitgeverij Becht