Zelfgebakken worstenbroodjes

  • 12 stuks
  • 50 min
  • waardering 7,9
  • Hapje
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 500 g tarwebloem
  • 25 g verse gist of 1 zakje gedroogde gist
  • 50 g boter, gesmolten
  • 150 ml melk, lauwwarm
  • olie
  • 2 sneetjes oud witbrood
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • nootmuskaat
  • 1 ei, losgeklopt

Bereiden

Doe de bloem in een kom. Wrijf verse gist erboven fijn en meng de gist door het meel. Meng ook 10 g zout erdoor. Maak in het midden een kuil en schenk er de boter, 100 ml melk en 200 ml lauwwarm water bij. Meng alles tot een zacht deeg en laat dit 15 minuten staan.

Bestrijk het werkvlak met een beetje olie en kneed hierop het deeg 5-10 minuten tot het soepel en elastisch is. Vorm het deeg tot een bal, leg deze terug in de kom en laat het deeg afgedekt met plasticfolie op een warme plek 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.

Week de sneetjes brood 10 minuten in de rest van de melk. Doe het gehakt in een kom. Knijp de sneetjes brood uit en meng ze met 10 g zout en peper en nootmuskaat door het gehakt. Kneed het gehakt goed door. Kneed het deeg even door en verdeel het in 12 gelijke stukken. Druk die op het werkvlak uit tot stukken van 10 bij 12 cm. Vorm het gehakt tot 12 rolletjes van 10 cm lang en leg ze op de stukken deeg. Klap het deeg over het rolletje en druk het rondom het gehakt dicht.

Leg de worstenbroodjes met voldoende tussenruimte op een ingevette bakplaat, dek ze af met een met bloem bestoven doek en laat ze weer 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 220 °C. Roer wat zout door het losgeklopte ei en bestrijk de worstenbroodjes dun met ei. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en spuit enkele malen met een plantenspuit. Bak het brood in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat de broodjes uit de oven afkoelen op een rooster.

Extra benodigd

Plasticfolie

Kookboek

Het recept 'Zelfgebakken worstenbroodjes' is afkomstig uit het kookboek...

Kook ook - Brood

Clara ten Houte de Lange

De geur van versgebakken brood, wie kan die weerstaan? Dat zelf brood bakken niet moeilijk is, bewijst dit boekje. Veel kneden, rustig wachten en dan heerlijk... lees verder

© Inmerc. Beeld: Eyecatcher Productions | Shutterstock.com

Waardeer dit recept (19 stemmen)

Worstenbroodjes recept tips

Reacties op dit recept

  • inekeIk vind dat er wel veel zout is gebruikt.

    reageren

  • EllyHeb al zo vaak worstenbroodjes gebakken en altijd scheuren ze open. Weet iemand hoe dat komt?

    • FrankJe maakt je deeg "te rijk". Gebruik water ipv melk, ... 50 gram boter of gesmolten reuzel. Laat je deeg 12 minuten kneden met een machine OF zeker een 15-20 minuten met de hand. 15 minuten laten rusten, stukjes deeg van 55 gram opbollen, 10 minuten laten rijzen. Plat slaan / uitrollen en je worstjes erop leggen. Eerst de zijkanten, dan bovenkant naar onderkant en dichtknijpen, dan in model rollen. Met de naad naar onderen op de bakplaat met bakpapier. Ruim 40 minuten laten rijzen, afstrijken en 18 minuten in de heteluchtoven... klaar en zeker niet opengescheurd.

    reageren

  • JelleZorg dat je deeg niet te dun is en sluit je deeg goed als je het gevouwen hebt. Druk dan met je vingers desnoods dicht. Ik heb zelf eerder worstenbroodjes gebakken, maar ben het recept kwijt. Hopen dat deze ook goed is.

    • DirkGaatjes in prikken met een vork, zodat de stoom eruit kan, dan scheuren ze niet meer.

    reageren

  • PaulDit recept klopt niet. Bij de ingrediënten wordt er alleen maar gesproken over 150 ml lauw warme melk. Bij de bereiding wordt er ineens gesproken over het toevoegen van 100 ml lauw warme melk EN 200 ml lauw warm water.

    • JoskaHet recept klopt als een bus. Er is 150 ml melk nodig, waarvan eerst 100 ml wordt gebruikt samen met 200 ml water en daarna wordt de rest van de melk (50 ml dus) gebruikt om het brood in te weken. Gewoon een kwestie van goed lezen...

    • PeterPaul heeft wel gelijk. In de ingrediëntenlijst wordt het water niet vermeld. Ook een kwestie van goed lezen.

    • YolandaPaul heeft ongelijk. Het is in Nederland niet gebruikelijk om in ingrediëntenlijsten zaken als water, peper en zout te vermelden. Tenzij er bijvoorbeeld 1 kg zout nodig is voor een zoutkorst o.i.d.

    • MarisWater staat niet bij de ingrediënten, omdat je dit thuis standaard hebt en niet hoeft te kopen in de winkel. Maar het klopt het had er WEL bij moeten staan!

    reageren

  • AstridIk heb de worstenbroodjes gemaakt met 2/3 lams- en 1/3 kalfsgehakt en ipv nootmuskaat heb ik foelie en provencaalse kruiden gebruikt. Erg lekker. Wat mij betreft mag er iets minder zout in.

    reageren

  • CorryMijn eerste worstenbroodjes, prima gelukt en voor mij niet te veel zout. Heb iets meer kruiden aan het gehakt toegevoegd.

    reageren

  • TjeerdPrima recept, maar inderdaad wat extra kruiden kunnen ze goed hebben. Ik die er zout, peper, snuf chilipoeder, paprikapoeder, een scheut Worcestersaus en venkelzaadjes door.

    reageren