Gordon Ramsay: tomaten-basilicumtaartjes

4 personen
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 7,7obv 10 waarderingen

Ingrediënten

  • 200 g (zelfgemaakt) bladerdeeg
  • bloem voor het bestuiven
  • 500 g sappige, rijpe tomaten
  • 25 g verse basilicumbladen, julienne gesneden
  • 100 ml olijfolie
  • 1 eetlepel balsamicoazijn

Voorbereiden

Rol het bladerdeeg tot 3 mm dik uit op een licht met bloem bestoven werkvlak. Snijd het deeg in vier cirkels van 10 cm doorsnee, prik die hier en daar in met een vork en leg de deegcirkels 20 minuten in de koelkast.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 220 °C. Leg de deegcirkels naast elkaar op een bakplaat en leg er een tweede bakplaat bovenop. Zet 5 minuten in de oven. Verwijder de bovenste bakplaat, draai de deegcirkels met een metalen spatel om, leg er de bakplaat weer op en zet nog 5 minuten in de oven.

Neem de bovenste bakplaat nu helemaal weg en zet de deegcirkels weer in de oven tot ze goudbruin zijn. Neem uit de oven en stel de oventemperatuur in op 190 °C.

Ontvel intussen de tomaten door ze kort in kokend water te dompelen en vervolgens het vel te verwijderen. Snijd ze met een scherp mes in zeer dunne plakken. Schik de tomaten in overlappende plakken in een cirkel op het deeg en eindig met een hoopje in het midden. Bestrooi royaal met zout en peper.

Strooi de helft van het basilicum over de tomaten en sprenkel er de helft van de olijfolie over. Zet nog 6 tot 7 minuten in de oven, waarbij u ze om de 2 minuten met nog wat olijfolie bestrijkt. Neem ze uit de oven en sprenkel er de overgebleven olijfolie en de balsamicoazijn over. Strooi er het resterende basilicum over en serveer warm.

Opmerking

'Deze smakelijke, zeer veelzijdige lichte taartjes gevuld met sappige plakken tomaat en besprenkeld met olie met basilicumsmaak kunt u als eerste gang of als groente bijgerecht serveren. Ze zijn met name verrukkelijk bij mulfilets en sardinefilets.' - Gordon Ramsay

Kookboek

Het recept 'Gordon Ramsay: tomaten-basilicumtaartjes' is afkomstig uit het kookboek...

Passie in de keuken

In 'Passie in de keuken' presenteert Gordon Ramsay een scala aan recepten vol verfijnde lichtheid en een superieur smaakpalet. Met gebruik van de meest verse... lees verder

© Good Cook

Gordon Ramsay tips

Reacties op dit recept

  • Christian En hoe krijg je dan geen waterige smurrie i.p.v. 'sappige tomaten' op je taart als je 'gewone' tomaten neemt? Tip?
  • g Het lijkt mij beter om stevige soeptomaten te nemen, niet te ontvellen, wel wassen en in mooie plakken snijden. Dan krijgt men ook geen zg smurrie denk ik. Ik ontvel tomaten alleen voor een soep, nooit voor een ovengerecht.
  • Hilde 6 à 7 min in de oven is niet voldoende om smurrie te maken.