Jamie Oliver: erwtensoep uit Altamura
- 4 personen
- 25 min
- waardering 7,9
- Voorgerecht
- Italiaans
- Gevogelte
bevat per portie
- 384 kcal
- 17 g eiwit
- 8 g vet
- 59 g koolhydraten
Ingrediënten
- olijfolie
- 2 middelgrote uien, gepeld en fijngehakt
- 4 flinke handenvol vers gedopte erwten
- 1 liter kippenbouillon
- 250 g gedroogde spaghetti, in stukjes van ca. 2½ cm gebroken
- desgewenst: verse munt, basilicum en rozemarijn, 1 takje van elk
- extra vierge olijfolie
- een klein handje verse bladpeterselie, gehakt
Bereiden
Giet een flinke scheut olijfolie in een pan, doe de uitjes erbij en laat die 10 minuten op laag vuur bakken. Doe de erwten en de kippenbouillon erbij, laat ze aan de kook komen en een minuut of 10 pruttelen.
Breng een pan gezouten water aan de kook. Kook de stukjes spaghetti de helft van de tijd die op de verpakking staat aangegeven, giet ze af en doe ze bij de soep om verder gaar te koken.
Het is handig om de takjes kruiden bij elkaar te binden voor je ze in de soep gooit, zodat je ze er voor het serveren makkelijk weer uit kunt vissen.
Proef de soep als de stukjes pasta gaar zijn en breng hem op smaak met peper en zout. Verdeel de erwtensoep over de kommen, sprenkel er wat olijfolie over en strooi er peterselie op.
Persoonlijke noot
'Toen ik in Altamura was, in Apulië, werkte ik bij een bakkersfamilie. Ze woonden met z'n allen in één groot huis, waarin elk deel van de familie zijn eigen woonkamer en keuken had. Toen ik op een dag met ze mee naar huis ging, werden er in vier verschillende keukens vier verschillende maaltijden bereid - heel surrealistisch. Deze erwtensoep was een van de gerechten die klaargemaakt werden. Hij is heel gemakkelijk: slechts 4 ingrediënten en 15 minuten pruttelen, dat is alles. Ik heb deze soep alleen nog maar met vers gedopte erwten gemaakt, maar het kan ook met erwten uit de diepvries. Als ik verse erwten gebruik, maak ik de soep nog extra lekker door de peulen van de erwten met de bouillon mee te laten koken. Dat kun je doen terwijl je de uitjes bakt. Vervolgens giet je de bouillon door een zeef bij de uitjes en de erwten, en vul je een pan met water om de spaghetti te koken terwijl de soep staat te pruttelen.' - Jamie Oliver
Kookboek
Het recept 'Jamie Oliver: erwtensoep uit Altamura' is afkomstig uit het kookboek...
Jamie's Italië
Jamie Oliver
Dit boek gaat over het land dat de grootste inspiratiebron is geweest in zijn culinaire carrière. 'Jamie's Italië' is het verslag van Jamie's rondreis door Italië... lees verder
© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus