Jamie Oliver: panissarijst met pancetta, borlottibonen en tomaat

  • 4 personen
  • 55 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vlees

bevat per portie

  • 500 kcal
  • 22 g eiwit
  • 11 g vet
  • 83 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 50 g gerookte pancetta (aan een stuk)
  • 50 g salami
  • 2 uien
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 liter vleesbouillon van goede kwaliteit
  • 1 bos verse rozemarijn (30 g)
  • 300 g arborio-risottorijst
  • 250 ml Barbera d’Asti (rode wijn)
  • 1 blik van 400 g pruimtomaten van goede kwaliteit
  • 1 blik van 400 g borlottibonen
  • 4 takjes bladpeterselie

Bereiden

Snijd de pancetta en salami in blokjes van 1 cm en bak ze in een koude braadpan op matig hoog vuur onder regelmatig roeren. Pel intussen de uien, maak de bleekselderij schoon en snijd beide in blokjes van 1 cm. Voeg ze al roerend toe aan de uitgebakken blokjes vlees en bak het geheel 10 minuten onder regelmatig roeren, tot ze zacht zijn. Breng in een andere pan de bouillon met de takjes rozemarijn aan de kook.

Roer de rijst door de groenten en rooster het 2 minuten, giet de wijn erbij en laat het vocht volledig inkoken. Knijp eerst de tomaten fijn boven de pan en voeg vervolgens rustig soeplepels bouillon toe, terwijl je tussendoor telkens wacht tot de rijst alles opgenomen heeft. Houd de boel goed in de gaten en ga zo 20 minuten al roerend door, tot de rijst gaar is maar de korrels nog wel vorm hebben. Laat de bonen uitlekken en roer ze met de laatste lepel bouillon door de rijst. Wanneer je lepel rechtop in de rijst blijft staan, is deze klaar. Proef een hapje en voeg naar smaak zwarte peper toe. Hak de blaadjes peterselie fijn, roer ze door de panissa en ga aan tafel.

Opmerking

'Panissa is het slonzige, maar ongelooflijk lekkere neefje van risotto. Rosa, van wie ik het recept leerde, legde uit dat het grootste verschil is dat er in panissa simpelweg meer zit, waardoor het als hoofdgerecht wordt gezien. Je weet dat het klaar is wanneer je lepel er rechtop in blijft staan - hoe cool is dat!' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: panissarijst met pancetta, borlottibonen en tomaat' is afkomstig uit het kookboek...

Jamie kookt Italië

Jamie Oliver

Jamie Oliver keert met 'Jamie kookt Italië' terug naar zijn culinaire roots. Want er is nog zo veel te ontdekken. 'Jamie kookt Italië' bevat meer dan 140 van de allerbeste Italiaanse recepten, die allemaal aan de Jamie-standaard voldoen. Overheerlijk, no-nonsense... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2018

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Jamie Oliver recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!