Jamie Oliver: pasta carbonara met courgette - en room!
- 4 personen
- 35 min
- waardering 8,1
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vlees
bevat per portie
- 333 kcal
- 16 g eiwit
- 15 g vet
- 32 g koolhydraten
Ingrediënten
- 500 g penne
- 6 middelgrote groene en gele courgettes
- 4 dooiers van grote (biologische) eieren
- 100 ml slagroom
- 2 flinke handen van het stuk geraspte Parmezaanse kaas
- olijfolie
- 12 dikke plakken pancetta of doorregen gerookt spek, in niet te kleine blokjes
- klein bosje verse tijm, alleen de blaadjes, fijngehakt
Bereiden
Breng een grote pan vol gezouten water aan de kook. Doe de penne in de pan en kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd grotere courgettes in de lengte doormidden en vervolgens in kwarten. Snijd eventuele donzige stukjes uit de binnenkant, gooi die weg en snijd de courgettes diagonaal in ongeveer even grote en van vorm ietwat op penne lijkende stukken. Kleinere courgettes kun je gewoon in dunne plakjes snijden.
Doe de eidooiers voor de romige carbonarasaus in een kom, voeg de room en de helft van de Parmezaanse kaas toe en klop het mengsel met een vork door elkaar. Voeg er een beetje zout en peper aan toe en zet het mengsel even aan de kant.
Verhit een heel grote koekenpan, doe er een flinke scheut olijfolie in en bak de blokjes pancetta of spek bruin en krokant. Doe de stukjes courgette erbij en voeg twee flinke mespunten zwarte peper toe, niet zozeer voor de smaak, als wel om het allemaal een beetje pit te geven. Strooi de tijmblaadjes erover en roer, zodat de plakjes courgette worden aangemaakt met de olie en het uit pancetta of spek gebakken vet. Laat alles bakken tot de stukjes courgette goudbruin en wat zachter zijn geworden.
Het is heel belangrijk dat het volgende goed gaat, want anders is je carbonara zo verprutst. Je moet heel vlug werken. Laat de pasta wanneer die gaar is uitlekken en houd een klein beetje van het kookwater apart. Doe de pasta nu onmiddellijk in de pan met de courgette en bacon, hussel, haal de pan van het vuur, schep er een soepopscheplepel van het kookwater bij en giet de romige saus op de pasta. Roer alles vlug door elkaar. (De pan mag nu niet meer op het vuur, anders krijg je roerei.)
Roep iedereen alvast aan tafel, zodat ze meteen aan kunnen vallen. Strooi tijdens het husselen de rest van de geraspte Parmezaanse kaas over de pasta en doe er eventueel nog een lepel vocht bij om de saus mooi glanzend en vloeibaar te maken. Proef of er nog wat zout of peper bij moet. Zet de pan direct op tafel. De saus kan namelijk dik en klef worden als hij te lang staat.
Persoonlijke noot
'Carbonara is een klassieke pastasaus, gemaakt met room, spek en Parmezaanse kaas, en is absoluut verrukkelijk. Koop alle ingrediënten van de beste kwaliteit die je kunt krijgen, daardoor wordt het gerecht namelijk zo lekker. Ik gebruik in dit recept een bloeiende, bontgekleurde soort tijm, maar het kan ook prima met gewone tijm. Wat de soort pasta betreft: je kunt carbonara met spaghetti of linguini serveren, maar ik heb van Italiaanse mamma's (en daar discussieer je niet mee!) gehoord dat de saus origineel voor penne werd gemaakt, dus doen we dat ook. Voordat je aan de slag gaat is het heel belangrijk dat je eerst een heel grote pan of braadslee met hoge rand klaarzet, waarin je de pasta goed om kunt husselen.' - Jamie Oliver
Kookboek
Het recept 'Jamie Oliver: pasta carbonara met courgette - en room!' is afkomstig uit het kookboek...
Thuis bij Jamie
Jamie Oliver
In zijn nieuwe boek is Jamie weer helemaal terug in de keuken, zijn eigen keuken. Jamie laat zichzelf zien in zijn thuisbasis in Essex. Hij gaat los in zijn eigen moestuin... lees verder
© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus