Jamie Oliver: pasta met gemengde paddenstoelen

  • 4 personen
  • 25 min
  • waardering 8,3
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 250-350 g paddenstoelen (ik zou ca. 400 g paddenstoelen kopen, want er valt altijd wat af)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1-2 gedroogde rode pepertjes, fijngewreven of heel fijn gehakt
  • sap van ½ citroen
  • 450 g pappardelle
  • 1 handjevol geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 handjevol verse peterselie, grof gehakt
  • 50 g boter

Bereiden

Borstel de paddenstoelen schoon met een kwastje of veeg ze schoon met een theedoek. Snijd de paddenstoelen in dunne plakken en scheur de cantharellen doormidden. Giet de olijfolie in een tot zeer heet verhitte koekenpan en bak de paddenstoelen snel op een hoog vuur. Hussel ze een paar keer om en doe er dan de knoflook, de pepertjes en een snufje zout bij (het is heel belangrijk om de paddenstoelen met een klein beetje zout te bestrooien, want dat haalt het aroma pas goed op). Laat alles nog 4-5 minuten op hoog vuur bakken en hussel regelmatig. Draai het vuur uit en voeg het citroensap toe. Hussel nog eens en breng het mengsel op smaak met peper en zout.

Kook intussen de pasta in kokend water met wat zout al dente. Hussel de pasta, de paddenstoelen, de Parmezaanse kaas, de peterselie en de boter luchtig door elkaar. Schraap ook de laatste stukjes paddenstoel uit de pan en bestrooi voor het serveren de pasta met wat peterselie en Parmezaanse kaas.

Persoonlijke noot

'De keuze aan wilde paddenstoelen in supermarkten lijkt tegenwoordig steeds groter te worden. Ze worden niet altijd bewaard en geëtaleerd zoals ik denk dat dat zou moeten - ik houd niet van zweterige paddenstoelen in plastic verpakkingen - maar ik ben ervan overtuigd dat dat wel beter zal worden. Zelfs als kok verrast het me om het hele jaar door pieds de moutons, cantharellen en trompettes des morts te zien opduiken naast shii-takes, kastanje- en weidechampignons en oesterzwammen; er is heel wat keus. Als je vegetariër bent kunnen paddenstoelen een zeer interessant, bevredigend, smakelijk en zelfs vlézig deel uitmaken van je eten.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: pasta met gemengde paddenstoelen' is afkomstig uit het kookboek...

The Naked Chef

Jamie Oliver

Super kooktalent en tv-celebrity Jamie Oliver begon al vroeg met koken en leerde van Antonio Carluccio en in het beroemde Londense River Café de fijne kneepjes... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (31 stemmen)

Jamie Oliver recept tips

Reacties op dit recept

  • beaWeet iemand wat pappardelle is of zijn?

    reageren

  • redactie okoko receptenPappardelle is een brede lintpasta, breder dan tagliatelle of fettucine.

    • MariaDikke tagliatelle.

    • LientjeGrappig, bij mij was het een geweldig gerecht. Beetje tartuffokruiden in de olie (met zacht gebakken knoflook), verder hetzelfde.

    reageren

  • b.Totaal niet lekker! Zit geen smaak aan. Je kauwt op hele droge pappardelle, waar je dan af en toe een paddenstoel tegen komt. Geen saus! Lijkt me niet dat je dit zo in een restaurant geserveerd krijgt. En ik heb precies de aangegeven hoeveelheden gebruikt. Heb ooit eens zoiets gegeten in Florence, vandaar dat ik al dit soort pasta's probeer. Jammer. Weer verder op zoek.

    • maartjeJe moet pasta sowieso op smaak brengen...

    • MariaEchte Italianen eten pasta met veel minder saus dan wij, het oogt altijd "armer" op het bord, maar is daarom niet slecht...

    • Jeroni de CatalunyaDe Italiaanse keuken en de Catalaanse keuken kenmerken zich door de Afwezigheid van Sausen! Alles is wat het is en deze manier van koken is heel puur. De Franse keuken en de Duitse is smaak aan de dingen geven door sausen en daarmee verdwijnt de originele smaak van de ingrediënten van het het recept

    reageren

  • LIk doe er op het allerlaatste moment 2 doosjes Castello Blue door. Alleen nog licht even verwarmen. Smaakt super lekker.

    reageren

  • WimNiet voor herhaling vatbaar.

    reageren

  • xxxEhhhhh heerlijk gerecht! Misschien verse producten gebruiken? Is maar idee...

    reageren

  • FrankHeerlijk! De paddenstoelen (vers!) goed sauteren geeft maximaal smaak. Ik vind de parmesaan nogal scherp en heb dus ook wat andere (smelt-)kaas gebruikt.

    reageren

  • SylvieOverheerlijk, heb mij helemaal niks aangetrokken van de aangegeven hoeveelheden (naar eigen smaak: veel paddenstoelen, veel look, veel peper, twee soorten kaas) wel aan de ingrediënten dus en nog een beetje verse basilicum uit de tuin toegevoegd.

    reageren

  • liesjeWij vonden het superlekker. Inderdaad proeven want anders wat flets.

    reageren

  • StefanJullie "husselen" wel heel veel hé...

    reageren

  • AntonWat minder (verse!) pasta, verse oesterzwammen, niet te veel peper, Heerlijk!

    reageren

  • JoséIk vond er geen fluit aan. Smaakte saai en totaal niet umami en dat van Jamie Oliver. Hij kan dit recept beter uit zijn assortiment halen.

    reageren

  • taurustidesIk heb relatief veel biodiversiteit qua paddenstoel gebruikt en 1 knofje extra. Op het laatste moment peper en zout toevoegen gaf wel meer smaakbeleving. Verder prima idee wat ik opsla en verder uitwerk.

    reageren

  • EdithHeerlijk recept, al diverse malen gemaakt!

    reageren