Jamie Oliver: pasta met gemengde paddenstoelen
- 4 personen
- 25 min
- waardering 8,3
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 250-350 g paddenstoelen (ik zou ca. 400 g paddenstoelen kopen, want er valt altijd wat af)
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1-2 gedroogde rode pepertjes, fijngewreven of heel fijn gehakt
- sap van ½ citroen
- 450 g pappardelle
- 1 handjevol geraspte Parmezaanse kaas
- 1 handjevol verse peterselie, grof gehakt
- 50 g boter
Bereiden
Borstel de paddenstoelen schoon met een kwastje of veeg ze schoon met een theedoek. Snijd de paddenstoelen in dunne plakken en scheur de cantharellen doormidden. Giet de olijfolie in een tot zeer heet verhitte koekenpan en bak de paddenstoelen snel op een hoog vuur. Hussel ze een paar keer om en doe er dan de knoflook, de pepertjes en een snufje zout bij (het is heel belangrijk om de paddenstoelen met een klein beetje zout te bestrooien, want dat haalt het aroma pas goed op). Laat alles nog 4-5 minuten op hoog vuur bakken en hussel regelmatig. Draai het vuur uit en voeg het citroensap toe. Hussel nog eens en breng het mengsel op smaak met peper en zout.
Kook intussen de pasta in kokend water met wat zout al dente. Hussel de pasta, de paddenstoelen, de Parmezaanse kaas, de peterselie en de boter luchtig door elkaar. Schraap ook de laatste stukjes paddenstoel uit de pan en bestrooi voor het serveren de pasta met wat peterselie en Parmezaanse kaas.
Persoonlijke noot
'De keuze aan wilde paddenstoelen in supermarkten lijkt tegenwoordig steeds groter te worden. Ze worden niet altijd bewaard en geëtaleerd zoals ik denk dat dat zou moeten - ik houd niet van zweterige paddenstoelen in plastic verpakkingen - maar ik ben ervan overtuigd dat dat wel beter zal worden. Zelfs als kok verrast het me om het hele jaar door pieds de moutons, cantharellen en trompettes des morts te zien opduiken naast shii-takes, kastanje- en weidechampignons en oesterzwammen; er is heel wat keus. Als je vegetariër bent kunnen paddenstoelen een zeer interessant, bevredigend, smakelijk en zelfs vlézig deel uitmaken van je eten.' - Jamie Oliver
Kookboek
Het recept 'Jamie Oliver: pasta met gemengde paddenstoelen' is afkomstig uit het kookboek...
The Naked Chef
Jamie Oliver
Super kooktalent en tv-celebrity Jamie Oliver begon al vroeg met koken en leerde van Antonio Carluccio en in het beroemde Londense River Café de fijne kneepjes... lees verder
© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus