Jamie Oliver: superschnitzel
- 4 personen
- 70 min
- waardering 8,4
- Hoofdgerecht
- Overige keukens
- Vlees
bevat per portie
- 690 kcal
Ingrediënten
- 50 g bloem
- 2 grote eieren
- 150 g vers broodkruim
- 4 kalfs- of varkenslapjes van 110 g elk
- 1 sjalot of kleine ui
- 1 grote augurk
- 4 takjes verse bladpeterselie
- 1 eetlepel kappertjes
- 4 ansjovisfilets van goede kwaliteit
- zonnebloemolie
- 4 kleine klontjes boter
- zwartebessenjam of bramenjam
- voor de aardappelsalade
- 800 g nieuwe aardappelen
- 3 eetlepels zure room
- 1 theelepel Engelse mosterd
- ½ bosje verse bieslook (15 g)
- voor de appelsalade
- 2 citroenen
- extra vierge olijfolie
- 2 handappels
- 2 handenvol waterkers
Bereiden
Kook de aardappelen voor de salade 12 tot 15 minuten in een pan gezouten kokend water, of tot ze gaar zijn, giet ze af en laat ze even uitwasemen en afkoelen. Snijd ze in grove stukjes, doe ze met de zure room, de mosterd en de fijngesneden bieslook (houd de topjes apart) in een kom. Knijp er ½ citroen boven uit, hussel alles goed door elkaar en voeg naar smaak peper en zout toe.
Strooi de bloem op een bord, kluts de eieren los in een ondiepe kom en strooi het broodkruim op een grote plaat. Sla de lapjes vlees een voor een plat en mals met een vleeshamer, of tussen twee stukjes plasticfolie met een zware pan, tot je schnitzels van ongeveer ½ cm dik hebt. Haal ze door de bloem, schud de overtollige bloem eraf, haal ze door het ei, laat ze even uitlekken en druk ze vervolgens met beide kanten in het broodkruim. Leg ze in de koelkast.
Maak een snelle salsa door de sjalot of het uitje te pellen en samen met de augurk, peterselie (met steeltjes en al), kappertjes en ansjovisfilets fijn te hakken en goed te mengen.
Knijp voor de appelsalade een halve citroen uit boven een kom en doe er een klein scheutje extra vierge olijfolie bij. Snijd de appels in dunne plakjes, liefst op een mandoline (pitjes zijn niet erg, en gebruik de beschermer!) en hussel ze voorzichtig door de dressing. Leg er de waterkers en de bieslooktopjes bovenop en hussel ze er pas vlak voor het serveren door.
Bak de schnitzels een voor een in een laagje zonnebloemolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig-hoog vuur. Keer de schnitzel om als de onderkant goudbruin is (na ongeveer 2 minuten) en doe er een klontje boter bij. Kantel de pan voorzichtig en schep de boter en olie over de schnitzel om hem prachtig goudbruin en heerlijk krokant te maken. Dep de schnitzel als hij gaar is voorzichtig droog met een stuk keukenpapier, serveer hem aan de gelukkige eerste gast en geef er de aardappel- en appelsalade, een flinke klodder jam, de snelle salsa en een partje citroen bij. Veeg de pan schoon en herhaal dit voor elke schnitzel met verse olie en boter.
Kookboek
Het recept 'Jamie Oliver: superschnitzel' is afkomstig uit het kookboek...
Jamie's comfort food
Jamie Oliver
'Jamie's comfort food' is met meer dan 100 recepten het kookboek voor elk moment in je leven dat je iets te vieren hebt en jezelf en anderen wilt verwennen... lees verder
© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus