Jamie Oliver: Thaise curry met kip of garnalen

  • 2 personen
  • 30 min
  • waardering 7,9
  • Hoofdgerecht
  • Thais
  • Vis

Ingrediënten

  • een flinke bundel groene asperges
  • 1 eetlepel arachideolie
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 400 g grote garnalen, rauw, gepeld
  • 1 blik kokosmelk van 400 ml
  • een handvol peultjes
  • 1 limoen
  • ½ verse, rode Spaanse peper, fijngehakt
  • voor de groene currypasta
  • 2 stengels citroengras
  • 4 lente-uitjes
  • 3 verse, groene Spaanse pepers
  • 1 stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 flinke bos verse koriander
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 8 verse of gedroogde limoenbladeren (desgewenst)
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel vissaus

Bereiden

Snijd de uiteinden van het citroengras, stroop het buitenste stugge blaadje eraf en stamp met de palm van je hand of met een deegroller een paar keer flink op de stengel. Snijd de uiteinden van de lente-ui af. Halveer de pepers en schraap de zaadjes eruit. Schil de gember, pel de teentjes knoflook en hak beide in grove stukken. Houd een paar takjes verse koriander apart en maal de rest in een keukenmachine fijn, samen met het citroengras en lente-uitjes, pepers, gember, knoflook, korianderzaadjes en limoenblad (desgewenst) - de geur van dit mengsel is echt waanzinnig! Giet tijdens het malen de soja- en vissaus erbij en maal alles tot een gladde pasta. Als je geen keukenmachine hebt, zit er niets anders op dan alles met de hand zo fijn mogelijk te hakken - het kost wat tijd, maar het is zeker de moeite waard.

Breek de houtachtige uiteinden van de asperges af en gooi die weg. Schil de asperges met een dunschiller, of schil ze heel dun met een mesje. Zet een grote pan of wok op hoog vuur. Doe wanneer hij goed heet is de arachideolie en sesamolie in de pan, beweeg de pan even heen en weer om de olie goed te verdelen, en leg de garnalen er voorzichtig in. Doe de asperges en groene currypasta erbij en roerbak alles 30 seconden. Giet de kokosmelk in de pan en doe de peultjes erbij. Roer, breng de curry aan de kook en laat hem een paar minuten op het vuur staan. Proef en doe er als je denkt dat het nodig is wat extra sojasaus bij. Snijd de limoen doormidden. Knijp het limoensap in de pan - hierdoor krijgt de curry een heerlijk zuurtje.

Pluk de blaadjes van de rest van de takjes koriander. Bestrooi de curry met de blaadjes koriander en de gehakte rode Spaanse peper, en geef er rijst met limoen en koriander bij (zie onderstaand).

Extra benodigd

Keukenmachine

Variatietip

'Dit recept voor groene curry levert een van de allerbeste curry's op die ik ooit gemaakt heb. Het is ook lekker met kip in plaats van garnalen - gebruik dan gewoon 2 ontvelde kipfilets, snijd ze in reepjes ter grootte van een vinger en roerbak ze 8 minuten in de pasta voordat je ze bij de rest van de ingrediënten doet.' - Jamie Oliver

Jamie's rijst met koriander en limoen

Kook 180 g basmatirijst. Pluk van ½ bos verse koriander de korianderblaadjes van de steeltjes en hak ze fijn. Rasp 1 limoen en snijd deze doormidden. Meng de koriander en de geraspte limoenschil door de rijst en knijp er de gehalveerde limoen over uit. Besprenkel de rijst met een flinke scheut extra vierge olijfolie en doe er wat zout en peper bij. Roer en zet de rijst op tafel.

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: Thaise curry met kip of garnalen' is afkomstig uit het kookboek...

Jamie's kookrevolutie

Jamie Oliver

Dit boek is geïnspireerd door alle mensen die Jamie ooit ontmoette en die zeiden niet te kunnen koken en dat ook nooit te kunnen leren. Dat soort uitspraken... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (48 stemmen)

Jamie Oliver recept tips

Reacties op dit recept

  • LHet is wel belangrijk om verse groene asperges te nemen. Het is zo'n heerlijk rceept dat je met asperges uit een potje het recept geen recht doet.

    reageren

  • CorineHet is een heerlijke curry, ik zelf maakte hem met kippendij -vlees. Dat is zowiezo een stuk malser dan kipfilet.

    reageren

  • marjoleinHeerlijke curry! Heb voor de currypasta bosuitjes vervangen door 2 sjalotjes. Ik heb andere groenten gebruikt: paksoi, bosuitjes en sugarsnaps. Ik had voor 4 personen gekookt en we waren maar met 3, alles ging op en iedereen was enthousiast. Aanrader!

    reageren

  • KiekMakkelijk, snel en heerlijk! Gemaakt met peultjes en kip, het smaakte geweldig. Als je de staafmixer in het currymengsel zet komen al die heerlijke geuren je al tegemoet (of zoals Jamie zegt: waanzinnig). Volgende keer maak ik een grotere hoeveelheid en vries de currypasta in. Aanrader!

    reageren

  • ingridGroene asperges hoeven toch niet te worden geschild?

    reageren

  • GinaIk weet niet wat voor een apparaat jullie hebben? Maar mijn citroengras wil niet tot de pasta emulsie behoren. Ofwel heb een pasta met citroengrasharen?

    reageren

  • JoanLekker gerecht. Sereh heb ik niet mee gemalen maar gekneusd en toegevoegd. Dit om draden in het gerecht te voorkomen. Limoenblad ging wel prima.

    reageren