Jamie Oliver: Thaise curry met kip of garnalen
- 2 personen
- 30 min
- waardering 7,9
- Hoofdgerecht
- Thais
- Vis
Ingrediënten
- een flinke bundel groene asperges
- 1 eetlepel arachideolie
- 1 eetlepel sesamolie
- 400 g grote garnalen, rauw, gepeld
- 1 blik kokosmelk van 400 ml
- een handvol peultjes
- 1 limoen
- ½ verse, rode Spaanse peper, fijngehakt
- voor de groene currypasta
- 2 stengels citroengras
- 4 lente-uitjes
- 3 verse, groene Spaanse pepers
- 1 stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim
- 4 teentjes knoflook
- 1 flinke bos verse koriander
- 1 theelepel korianderzaad
- 8 verse of gedroogde limoenbladeren (desgewenst)
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel vissaus
Bereiden
Snijd de uiteinden van het citroengras, stroop het buitenste stugge blaadje eraf en stamp met de palm van je hand of met een deegroller een paar keer flink op de stengel. Snijd de uiteinden van de lente-ui af. Halveer de pepers en schraap de zaadjes eruit. Schil de gember, pel de teentjes knoflook en hak beide in grove stukken. Houd een paar takjes verse koriander apart en maal de rest in een keukenmachine fijn, samen met het citroengras en lente-uitjes, pepers, gember, knoflook, korianderzaadjes en limoenblad (desgewenst) - de geur van dit mengsel is echt waanzinnig! Giet tijdens het malen de soja- en vissaus erbij en maal alles tot een gladde pasta. Als je geen keukenmachine hebt, zit er niets anders op dan alles met de hand zo fijn mogelijk te hakken - het kost wat tijd, maar het is zeker de moeite waard.
Breek de houtachtige uiteinden van de asperges af en gooi die weg. Schil de asperges met een dunschiller, of schil ze heel dun met een mesje. Zet een grote pan of wok op hoog vuur. Doe wanneer hij goed heet is de arachideolie en sesamolie in de pan, beweeg de pan even heen en weer om de olie goed te verdelen, en leg de garnalen er voorzichtig in. Doe de asperges en groene currypasta erbij en roerbak alles 30 seconden. Giet de kokosmelk in de pan en doe de peultjes erbij. Roer, breng de curry aan de kook en laat hem een paar minuten op het vuur staan. Proef en doe er als je denkt dat het nodig is wat extra sojasaus bij. Snijd de limoen doormidden. Knijp het limoensap in de pan - hierdoor krijgt de curry een heerlijk zuurtje.
Pluk de blaadjes van de rest van de takjes koriander. Bestrooi de curry met de blaadjes koriander en de gehakte rode Spaanse peper, en geef er rijst met limoen en koriander bij (zie onderstaand).
Extra benodigd
Keukenmachine
Variatietip
'Dit recept voor groene curry levert een van de allerbeste curry's op die ik ooit gemaakt heb. Het is ook lekker met kip in plaats van garnalen - gebruik dan gewoon 2 ontvelde kipfilets, snijd ze in reepjes ter grootte van een vinger en roerbak ze 8 minuten in de pasta voordat je ze bij de rest van de ingrediënten doet.' - Jamie Oliver
Jamie's rijst met koriander en limoen
Kook 180 g basmatirijst. Pluk van ½ bos verse koriander de korianderblaadjes van de steeltjes en hak ze fijn. Rasp 1 limoen en snijd deze doormidden. Meng de koriander en de geraspte limoenschil door de rijst en knijp er de gehalveerde limoen over uit. Besprenkel de rijst met een flinke scheut extra vierge olijfolie en doe er wat zout en peper bij. Roer en zet de rijst op tafel.
Kookboek
Het recept 'Jamie Oliver: Thaise curry met kip of garnalen' is afkomstig uit het kookboek...
Jamie's kookrevolutie
Jamie Oliver
Dit boek is geïnspireerd door alle mensen die Jamie ooit ontmoette en die zeiden niet te kunnen koken en dat ook nooit te kunnen leren. Dat soort uitspraken... lees verder
© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus