Focaccia met olijf en tomaat
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- voor het deeg
- 250 g bloem
- 1 zakje gist (7 g)
- 25 ml olijfolie
- voor de topping
- 75 g lekkere zwarte olijven met pit
- 50 g zongedroogde tomaten (op olie)
- 1 tak rozemarijn
- 2 scheuten olijfolie
Voorbereiden
Zeef bloem en 1 theelepel zout boven een grote kom. Strooi de gist erbij. Giet er 125 ml warm water en de olijfolie bij. Meng met een vork even door elkaar en kneed dan met de hand tot een samenhangend deeg. Haal uit de kom en kneed op het aanrecht 5 minuten stevig door. Leg de deegbal terug in de kom, bedek met plasticfolie en laat 1 uur op een warme plek rijzen en in volume verdubbelen.
Ontpit alvast de olijven en snijd in plakjes terwijl het deeg rijst. Snijd de gedroogde tomaat in stukjes. Ris de naalden van de rozemarijn en hak ze grof.
Vet een metalen braadslee (28x22 cm), of gewoon de bakplaat zelf, in met olijfolie.
Duw het gerezen deeg met je vingers erop uit tot een platte lap. Strooi de olijven, tomaat en rozemarijn erover. Duw met je knokkels putten in het deeg, waarbij je meteen de vulling een beetje vastduwt.
Besprenkel lichtjes met olijfolie (een lepel of 2-3) en 1 eetlepel grof zeezout. Bedek met plasticfolie en laat opnieuw 1 uur rijzen.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bak het brood in ca. 15 minuten gaar en lichtbruin.
Besprenkel meteen als het uit de oven komt opnieuw met wat (beste kwaliteit!) olijfolie. Laat iets afkoelen en snijd in stukken.
Extra benodigd
Plasticfolie
Tips
1. Verdubbel de hoeveelheden voor een grote ovenbakplaat (40x40 cm). 2. Meet water en olijfolie samen af in een maatbeker. 3 Rijzen mag gewoon op kamertemperatuur, ergens waar de kom niet in de weg staat. Achter een (zonnig) raam bijvoorbeeld. Pas op voor tocht, dan rijst het brood niet! 4. Olijven met pit (tip: Turkse winkel) zijn steevast lekkerder dan fabrieksmatig ontpitte olijven. Kookwinkels verkopen een handig ontpittertje (werkt ook voor kersen).
Kookboek
Het recept 'Focaccia met olijf en tomaat' is afkomstig uit het kookboek...
Koken met Karin: handboek oven
Karin Luiten
Koken met Karin laat je in dit boek zien hoe je álles uit je oven kunt toveren. Van borrelhapjes, quiches, brood, pasta, groot vlees en stoompakketjes... lees verder
© Nieuw Amsterdam