Kip gestoofd in witte wijn en crème fraîche met olijven en citroen

4 personen
bereiden

waardering 8,7obv 24 waarderingen

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten, verdeeld in karbonades en drumsticks
  • scheut olijfolie
  • 200 g grote sjalotten, (grof) gesnipperd
  • 150 g gerookte spekblokjes
  • 3 teentjes knoflook, (grof) gesnipperd
  • 250 ml witte wijn
  • 200 ml crème fraîche
  • 1 citroen
  • 1 handje platte peterselie
  • 100 g lekkere groene olijven
  • 50 g kappertjes

Bereiden

Bestrooi de kipstukken met zout en peper. Verhit een scheut olie in een grote braadpan en bak het vlees in 2 porties op hoog vuur rondom mooi goudbruin in een minuut of 8. Schep uit de pan en bewaar op een schoon bord. Giet eventueel overtollig vet af.

Fruit de sjalot, spekjes en knoflook 5-10 minuten op laag vuur tot de ui zacht is en de spekjes uitgebakken zijn. Giet de wijn erbij en laat flink uitbruisen. Voeg crème fraîche, zout en peper toe. Rasp de schil van de citroen erboven, pers daarna uit en voeg ook het sap toe. Hak de helft van de peterselie fijn en doe erbij.

Doe de kip terug en duw een beetje onder. Laat met deksel op de pan op het kleinste pitje een uur sudderen. Warm op het laatst even de olijven en kappertjes mee. Bestrooi met de andere helft van de fijngehakte peterselie. Saus te dun? De volgende dag is hij meestal vanzelf wel ingedikt, maar zo niet: wat maïzena loskloppen in een beetje water en even laten meesudderen.

Opmerking

'Een soort coq-au-vin, maar dan een zomerse, zuidelijke variant met witte wijn, olijven en citroen. Altijd fijn, zo'n kipstoofschotel die je de dag van tevoren kunt maken. Voor gezelschappen vraag ik of de slager de kippenbouten in tweeën hakt, dan heb je kleinere porties, dat deelt lekker uit voor zowel grote als kleine eters. De hele schotel invriezen gaat ook prima. Rustig laten ontdooien en ook heel rustig weer opwarmen.' - Karin Luiten

Kookboek

Het recept 'Kip gestoofd in witte wijn en crème fraîche met olijven en citroen' is afkomstig uit het kookboek...

De vrolijke tafel

Samen eten is altijd leuker, met vrienden, familie, collega's of de buren. Maar hoe pak je dat aan, koken voor een gezelschap? 'De vrolijke tafel' van Karin Luiten... lees verder

© Nieuw Amsterdam

Kippenbouten tips

Reacties op dit recept

  • Rita Lekker, stoven, doe ik niet zo vaak, ben benieuwd.
  • Tanja Lijkt me heerlijk, ik ga het morgen (uit)proberen!
  • gerda Lijk me heerlijk. Direct doen. Heb alle ingrediënten toevallig in huis.
  • Hanny Heb dit klaar gemaakt met kippenpootjes, heerlijk. Wij hebben er couscous bij gegeten.
  • Ank Heerlijk, deze gestoofde kip, het hele gezin heeft er van gesmuld! Dit recept gaan we heel vaak opnieuw maken. Ik ben toch al fan van de recepten van Karin Luiten, maar dit is echt een toppertje.
  • karin Een onverwachtse gast erbij en een fijnproever... goedgekeurd en heel goed te maken voor een niet ervaren kokkin ;) Gaat in mijn favorieten met grote gezelschappen!
  • Gerard Staat in de oven! Overigens is coq-au-vin geen kip gerecht. Je hebt daar een (liefst oude) haan voor nodig...
  • Joan Lekker recept. Ik heb kippendijen gebruikt. Gegeten met gele rijst en doperwten (vriezer).