Kip gestoofd in witte wijn en crème fraîche met olijven en citroen
- 4 personen
- 90 min
- waardering 8,7
- Hoofdgerecht
- Frans
- Gevogelte
Ingrediënten
- 4 kippenbouten, verdeeld in karbonades en drumsticks
- scheut olijfolie
- 200 g grote sjalotten, (grof) gesnipperd
- 150 g gerookte spekblokjes
- 3 teentjes knoflook, (grof) gesnipperd
- 250 ml witte wijn
- 200 ml crème fraîche
- 1 citroen
- 1 handje platte peterselie
- 100 g lekkere groene olijven
- 50 g kappertjes
Bereiden
Bestrooi de kipstukken met zout en peper. Verhit een scheut olie in een grote braadpan en bak het vlees in 2 porties op hoog vuur rondom mooi goudbruin in een minuut of 8. Schep uit de pan en bewaar op een schoon bord. Giet eventueel overtollig vet af.
Fruit de sjalot, spekjes en knoflook 5-10 minuten op laag vuur tot de ui zacht is en de spekjes uitgebakken zijn. Giet de wijn erbij en laat flink uitbruisen. Voeg crème fraîche, zout en peper toe. Rasp de schil van de citroen erboven, pers daarna uit en voeg ook het sap toe. Hak de helft van de peterselie fijn en doe erbij.
Doe de kip terug en duw een beetje onder. Laat met deksel op de pan op het kleinste pitje een uur sudderen. Warm op het laatst even de olijven en kappertjes mee. Bestrooi met de andere helft van de fijngehakte peterselie. Saus te dun? De volgende dag is hij meestal vanzelf wel ingedikt, maar zo niet: wat maïzena loskloppen in een beetje water en even laten meesudderen.
Opmerking
'Een soort coq-au-vin, maar dan een zomerse, zuidelijke variant met witte wijn, olijven en citroen. Altijd fijn, zo'n kipstoofschotel die je de dag van tevoren kunt maken. Voor gezelschappen vraag ik of de slager de kippenbouten in tweeën hakt, dan heb je kleinere porties, dat deelt lekker uit voor zowel grote als kleine eters. De hele schotel invriezen gaat ook prima. Rustig laten ontdooien en ook heel rustig weer opwarmen.' - Karin Luiten
Kookboek
Het recept 'Kip gestoofd in witte wijn en crème fraîche met olijven en citroen' is afkomstig uit het kookboek...
De vrolijke tafel
Karin Luiten
Samen eten is altijd leuker, met vrienden, familie, collega's of de buren. Maar hoe pak je dat aan, koken voor een gezelschap? 'De vrolijke tafel' van Karin Luiten... lees verder
© Nieuw Amsterdam