Rodelinzenbolognese
bereiden
Ingrediënten
- 1 winterwortel
- 4 bleekselderijstengels
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- ca. 5 eetlepels olijfolie
- 1 paddenstoelenbouillonblokje
- 150 g gedroogde rode linzen
- 2 takken verse rozemarijn
- 2 volle eetlepels tomatenpuree
- 250 ml rode wijn
- 1 blik gepelde tomaten (400 g)
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel suiker
- 2 volle eetlepels miso (75 g)
Bereiden
Snipper wortel, bleekselderij, ui en knoflook fijn (of haksel alles even in de keukenmachine). Verhit een scheut olie in een grote braadpan en fruit de boel op vrij hoog vuur 10 minuten onder af en toe omscheppen.
Breng intussen 500 ml water aan de kook in een pan met het paddenstoelenbouillonblokje. Doe daar de linzen in en laat op zacht vuur onder een deksel rustig sudderen. Hak alvast de rozemarijn fijn.
Bak de tomatenpuree 1 minuut mee met de groente. Giet de wijn erbij en laat even uitbruisen.
Voeg bliktomaten, gehakte rozemarijn, oregano, laurier, suiker en peper toe plus de complete inhoud van de linzenpan.
Laat op een laag pitje onder een deksel anderhalf uur sudderen. Zet het laatste half uur de deksel schuin op de pan indien de saus nog heel nat is.
Roer de miso even los met wat hete saus, meng dan door de pan. Proef op zout en peper.
Serveer met pasta naar keuze, en voor de niet-vegans met geraspte parmezaan.
Tips
(1) Zorg dat je een flinke berg evenveel ui, wortel en bleekselderij hebt, van elk ongeveer 200 g. (2) Rode linzen, die er trouwens oranje uitzien, vallen normaal gesproken tijdens het koken vanzelf uit elkaar. Maar zuur (= tomaat) vertraagt de garing, dus als je ze ongekookt erbij doet, kan het soms heel lang duren voor ze zacht worden. Vandaar dat ze alvast even een zetje krijgen in een aparte pan. (3) Mix de bliktomaten even in de keukenmachine of met de staafmixer voor ze de pan in gaan, dat bevordert de sauzigheid. Of duw ze in de pan kapot met een pollepel.
Opmerking
Bij vega bolognese moet je een beetje de verwachtingen los laten. Heel veel groente compenseert de smaak van gehakt al een heel eind. Ik wilde geen kant-en-klaar nepgehakt en kwam na lang testen uit bij soeplinzen. Het geheime ingrediënt miso maakt het lekker hartig, meer vlezig en minder linzerig. Kook meteen een flinke pan vol, want het vriest prima in.
Kookboek
Het recept 'Rodelinzenbolognese' is afkomstig uit het kookboek...
Vega zónder pakjes & zakjes
Karin Luiten
Op veler verzoek komt Karin Luiten eindelijk met een vrolijk vegetarisch kookboek, vol inspiratie voor heerlijke, alledaagse gerechten die iedereen kan maken. Dit boek maakt vega eten op een aanstekelijke manier heel vanzelfsprekend
... lees verder © Fontaine uitgevers. Beeld: Harold PereiraKoken met Karin tips
Reacties op dit recept
- Elly 50 gram linzen voor acht personen?
- Elly Mijn twijfel was onterecht. 150 gram linzen is prima. Erg lekker recept.