Stamppot van raapsteeltjes met roquefort
bereiden
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappelen, in stukken
- 2 bosjes raapsteeltjes (of 200 g winterpostelein)
- 8 plakjes pancetta (iets dikker gesneden)
- 1 handje basilicum
- 1 handje bladpeterselie
- 100 g roquefort
- 200 ml melk
- klont zachte boter
Bereiden
Kook de aardappelen in water met zout gaar in ca. 15 minuten. Verwijder intussen de worteltjes van de raapstelen, was ze en maak ze goed droog (tip: slacentrifuge). Hak ze in grove stukken.
Bak de plakjes pancetta (in porties) tussen twee vellen keukenpapier knapperig in de magnetron (1-2 minuten) of in een droge, hete koekenpan. Zorg dat de rondjes heel blijven. Laat uitlekken op keukenpapier.
Maal het basilicum, peterselie en roquefort fijn in de keukenmachine (of staafmixer) met een klein scheutje melk. Breng de rest van de melk aan de kook.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Giet de kokende melk bij het kruiden/kaasmengsel en roer dit vervolgens door de aardappelen. Voeg roomboter toe tot een smeuïge lichtgroene puree. Meng de raapsteeltjes erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel snel over vier borden. Leg de krokante plakjes pancetta er schuin bovenop.
Extra benodigd
Keukenmachine of staafmixer
Tip
'Een stamppotje hoeft niet altijd winters te zijn. Deze fraai groene met verse kruiden en iets pittige raapsteeltjes is bijvoorbeeld heel licht en voorjaarsachtig. De knapperige pancetta maakt het af, maar vegetariërs laten die gerust achterwege. Vraag de slager om de plakjes pancetta ietsje dikker te snijden, dan blijven ze mooi heel tijdens het uitbakken. Niet gelukt? Breek alles in stukjes en roer die op het laatst door de stamppot. Raapsteeljes zijn er van maart t/m juni. Niet gevonden? Een alternatief is (winter)postelein.Raapsteeltjes over? Lekker als salade met een sinaasappeldressing en wat nootjes.' - Karin Luiten
Kookboek
Het recept 'Stamppot van raapsteeltjes met roquefort' is afkomstig uit het kookboek...
Alles uit de kast
Karin Luiten
Je hebt meer in huis dan je denkt! Slim koken betekent minder boodschappen doen, minder eten weggooien maar vooral je creativiteit gebruiken bij het koken... lees verder
© Uitgeverij BechtKoken met Karin tips
Reacties op dit recept
- Sandra Nog nooit raapstelen gegeten maar met dit recept was het heerlijk. Heb echter Magor (Gormas) gebruikt wat het heerlijk romig maakt.