Couscous salade met kruiden en walnoten
- 4 personen
- 30 min
- waardering 7,7
- Bijgerecht
- Mediterraan
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 2 theelepels komijnzaadjes
- 1 theelepel venkelzaadjes
- 4-5 eetlepels extra vergine olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
- 1 venkelknol, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- geraspte schil en sap van 1 citroen
- 200 g volkoren 'reuzen'-couscous
- bosje bladpeterselie, gesneden
- bosje bieslook, gesneden (indien gewenst)
- bosje dragon, gesneden (indien gewenst)
- 75 g walnoten, licht geroosterd en grof gehakt
Bereiden
Doe de komijn- en venkelzaadjes in een droge koekenpan en rooster een paar minuten op middelhoog vuur, schuddend met de pan, tot de geur vrijkomt. Doe ze in een vijzel, laat afkoelen en stamp ze tot poeder.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit de ui, bleekselderij, venkel en knoflook op middelhoog vuur gedurende ongeveer 5 minuten, tot de groente zacht is maar nog steeds wel een bite heeft. Haal van het vuur en voeg de fijngemalen zaden en de citroenschil toe.
Kook de couscous in ruim gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking, ongeveer 9 minuten. Laat goed uitlekken en vermeng met het uimengsel. Laat afkoelen.
Roer er het citroensap door, de kruiden, walnoten en veel zout en peper. Vlak voor je het gerecht opdient, roer je er nog wat extra olie door om de couscous vochtiger te maken - en misschien ook wat extra citroensap.
Tip
Je kunt deze salade ook klaarmaken met zilvervliesrijst, quinoa en bulgur in plaats van couscous.
Kookboek
Het recept 'Couscous salade met kruiden en walnoten' is afkomstig uit het kookboek...
Veg!
Hugh Fearnley-Whittingstall
'Veg!' neemt je mee naar de smaakvolle wereld van eten zonder vis of vlees. Niet alleen voor de vegetariër is dit een boek vol inspiratie, maar voor iedereen... lees verder
© Uitgeverij Becht