Groene Thaise kipcurry van John Torode
- 4 personen
- 35 min
- waardering 8,1
- Hoofdgerecht
- Thais
- Gevogelte
Ingrediënten
- 800 ml kokosmelk uit blik
- 3 eetlepels groene kerriepasta (zie onder)
- 800 g uitgebeende, gestroopte kippendijen, in drieën
- 6 jeruk purut-blaadjes, gesnipperd
- 3 stengels citroengras (alleen het binnenste), fijngehakt
- 20 g laos, in plakjes
- 1 eetlepel palmsuiker
- 1 eetlepel vissaus
- hand Thaise wilde aubergines (Solanum torvum)
- grote hand taugé
- grote bos Thaise basilicum
- voor de groene kerriepasta
- 50 g korianderzaad
- 25 g komijn
- 1 blaadje foelie
- 1 theelepel vers geraspte nootmuskaat
- 9 teentjes knoflook, fijngehakt
- 9 sjalotjes, gesnipperd
- ca. 15 korianderstelen met de worteltjes, plus de blaadjes voor de garnering
- 19 lange, groene chilipepers, zonder pitjes en fijngehakt
- 250 g laos, fijngehakt
- 5 stengels citroengras (alleen het binnenste), fijngehakt
- 5 jeruk purut-blaadjes, zonder de steeltjes en fijngehakt
- 10 g garnalenpasta
- hand Thaise basilicum
Bereiden
Maak eerst de pasta. Verhit een koekenpan zonder olie en rooster de droge specerijen totdat ze kleur krijgen en gaan geuren. Haal ze van het vuur, laat ze wat afkoelen en maal er in een specerijenmolen of blender een poeder van.
Pureer de knoflook in een blender of vijzel, voeg de sjalotten en korianderworteltjes toe en ga door met pureren. Werk er ook de chilipepers, laos, citroengras en 2 theelepels zout door. Voeg ten slotte de jeruk purut, garnalenpasta, basilicum en gemalen specerijen toe. Het moet een gladde pasta zijn. Houd die apart.
Schud de blikken kokosmelk niet voordat u de curry gaat maken. Maak ze open en schep het vette deel van de kokosmelk in een warme (niet hete) wok en houd hem al roerend op het vuur totdat de melk gaat borrelen, sissen en schiften. Voeg 3 eetlepels kerriepasta toe (misschien iets meer als de pasta uit de winkel komt) en kook een paar tellen totdat de geur vrijkomt.
Voeg de kip, de rest van de kokosmelk, de jeruk purut, het citroengras, de laos, de palmsuiker en de helft van de vissaus toe. Laat de saus ca. 15 minuten borrelend koken; de olie uit de kokosmelk moet naar boven gaan komen.
Voeg de wilde aubergines en de rest van de vissaus toe en laat alles nog een paar minuten pruttelen. Roer er de taugé door, bestrooi het gerecht met basilicum en korianderblad en dien het op.
Extra benodigd
Blender
Tip
'Kook groene kerriepasta niet door als de kip gaar is, omdat het levendige groen dan grijs wordt. Bovendien wordt de smaak eerder bitter dan pikant kruidig.' - John Torode
Kookboek
Het recept 'Groene Thaise kipcurry van John Torode' is afkomstig uit het kookboek...
Kip
John Torode
In dit boek leert John Torode, chef-kok, je op elke wijze kip en ander gevogelte te bereiden. De gerechten in dit boek zijn klassiek, eigentijds en overheerlijk. Recepten... lees verder
© Unieboek