Eieren en cocotte met spinazie en gerookte zalm

4 personen
bereiden

waardering 8obv 4 waarderingen

Ingrediënten

  • boter, om in te vetten
  • olijfolie
  • 100 g bladspinazie
  • citroensap
  • 60 g gerookte zalm
  • 4 eetlepels creÌme fraîche
  • 1 eetlepel bieslook, fijngesneden
  • 4 verse eieren

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de schaaltjes in met boter.

Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan en roerbak de spinazie tot deze slinkt. Breng op smaak met citroensap, peper en zout en verdeel over de schaaltjes.

Snijd de zalm fijn en meng met de creÌme fraîche en bieslook. Schep een lepel zalmcreÌme in elk schaaltje.

Breek voorzichtig een ei boven elk schaaltje en zorg dat de dooier heel blijft. Bestrooi met peper en zout en zet de schaaltjes in de braadslede. Schenk kokend water in de braadslede tot de schaaltjes voor de helft onderstaan. Schuif in de oven en laat 10-15 minuten garen, of tot het wit gestold is en de dooier nog zacht. Laat ze 20 minuten garen voor hardgekookte eieren.

Extra benodigd

4 ramequins of ovenschaaltjes + grote braadslede of ovenschaal

Variatietips

Voor een vegaversie vervang je de zalm door geraspte Parmezaanse kaas. Met de vulling voor deze feestelijke eierpotjes uit de oven kun je eindeloos variëren. Denk bijvoorbeeld aan gestoofde prei met rauwe ham, champignons met truffel of kerstomaatjes en geitenkaas.

Kookboek

Het recept 'Eieren en cocotte met spinazie en gerookte zalm' is afkomstig uit het kookboek...

All-day breakfast

'All-day breakfast' is een heerlijk ontbijt- en brunchboek, geïnspireerd op de waanzinnige ontbijtgerechten die Denise Kortlever over de hele wereld proefde. Voor de

... lees verder

© Unieboek Spectrum

Overig ei tips