Zachtgekookt eitje met Maggi 2.0
bereiden
Ingrediënten
- 20 blaadjes lavas
- 1 eetlepel grof zout
- 1 theelepel azijn
- 4 eieren
- 35 g boter
- 4 boterhammen zonder korst, in reepjes
Bereiden
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Spreid de lavasblaadjes uit op een bakplaat en schuif ze 5-10 minuten in de oven, tot ze droog zijn.
Doe de lavas met het zout in een vijzel en wrijf het tot een groen poeder.
Breng in een steelpan water aan de kook en voeg de azijn toe. Laat de eieren met behulp van een lepel behoedzaam in het kokende water zakken. Kook ze 4-5 minuten.
Smelt de boter in een koekenpan en bak de reepjes brood aan beide kanten goudbruin en krokant.
Laat de eieren schrikken en zet ze in een eierdopje. Serveer met de broodsoldaatjes en het maggizout.
Extra benodigd
Vijzel
Opmerking
Maggi, dat donkerbruine elixer in z'n typische bruine flesje met rode dop en geel etiket, is een Zwitserse uitvinding. De smaakversterker werd al aan het einde van de negentiende eeuw door Nederland omarmd. Decennialang stond het dagelijks op tafel. De laatste jaren zijn we huiveriger geworden voor smaakmakers uit de fabriek en begint het beeld van zo'n Maggifles op tafel steeds meer tot het verleden te behoren. Tijd voor een 2.0-versie. Lavas heeft een geur en smaak die een beetje aan Maggi doen denken. Het wordt niet voor niets ook wel maggiplant of maggikruid genoemd. Door lavasblaadjes eventjes te drogen en vervolgens fijn te wrijven met wat zout, creƫer je een net zo krachtige maar veel puurdere smaakmaker. Superlekker over en in van alles en nog wat, maar vooral op een zachtgekookt eitje.
Kookboek
Het recept 'Zachtgekookt eitje met Maggi 2.0' is afkomstig uit het kookboek...
De bijbel van de Nederlandse keuken
Janneke Vreugdenhil
Van Zeeuwse bolus tot polderkreeftensoep en van knolselderijsteak tot hachee: in 'De bijbel van de Nederlandse keuken' neemt Janneke Vreugdenhil je mee op culinaire reis door Nederland. Met naast het ultieme recept voor boerenkoolstamppot
... lees verder © Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld