Eieren in een milde kokossaus met kunjit (telor kuning)
- 8 personen
- 50 min
- waardering 8,8
- Bijgerecht
- Indonesisch
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 75 ml plantaardige olie
- 1 stengel sereh (citroengras)
- 3 cm laos (galangawortel)
- 2 blaadjes salam (Indonesische laurier)
- 3 blaadjes djeruk purut (citroenblad)
- 8 eieren
- 100 g santen (blokje kokoscrème)
- 100 ml kokosmelk
- 150 ml groentebouillon
- voor de bumbu
- 3 kemirinoten
- 5 cm gember
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode lombok (Spaanse peper)
- 5 cm kunjitwortel (geelwortel)
- 5 blaadjes djeruk purut (citroenblad)
- ½ eetlepel sambal ulek
- 1 theelepel zout
Bereiden
Pof voor de bumbu de kemirinoten in een droge koekenpan. Schil de gember en snijd de gember, ui, knoflook, lombok en kunjitwortel in stukjes. Verwijder de middelste harde nerf uit de djeruk purut en snijd de blaadjes in reepjes. Doe alle ingrediënten voor de bumbu in een keukenmachine of blender en maal fijn.
Verhit de olie in een wok. Voeg de bumbu toe en bak deze een paar minuten. Snijd de sereh in stukken en kneus ze door er met de botte kant van een mes op te slaan. Snijd de laos in plakjes. Doe de sereh, laos, salam en djeruk purut bij de bumbu en voeg 100 ml water toe. Zet het vuur laag en laat de bumbu in 30 minuten zachtjes gaar pruttelen; roer af en toe en voeg nog een scheutje water toe als het droog kookt.
Kook in de tussentijd de eieren 8 minuten en laat ze schrikken onder koud water. Pel en halveer ze en leg ze in een mooie schaal.
Doe de santen bij de bumbu en laat deze al roerend smelten. Voeg de kokosmelk toe. Verdun de saus met ongeveer 150 ml bouillon, tot je een mooie lopende saus hebt. Breng op smaak met zout en schep de saus over de eieren. Voor wat meer pit kun je er nog een paar lepels sambal over verdelen.
Extra benodigd
Keukenmachine of blender
Kookboek
Het recept 'Eieren in een milde kokossaus met kunjit (telor kuning)' is afkomstig uit het kookboek...
Blauw
Meta van den Boomen
Restaurant Blauw is beroemd vanwege de authentieke kruiden, smaken en kleuren van de spijzen die de koks bereiden. In dit boek zijn 70 signatuurgerechten van dit restaurant verzameld die je nu thuis kunt maken, met uitleg over de herkomst en de ingrediënten... lees verder
© Uitgeverij Terra