Turks roerei

2 personen
bereiden

waardering 7,8obv 4 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 eetlepel boter of ghee
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 1 rode paprika, zaden verwijderd, in blokjes
  • 1 handvol peterselie, steeltjes fijngehakt en blaadjes grof gesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • ½-1 theelepel chilivlokken (naar smaak), plus extra voor erbij
  • 2 tomaten, in blokjes, of 100 g cherrytomaatjes, in vieren
  • 4 eieren
  • voor erbij
  • 1 handvol feta, verkruimeld
  • extra vergine olijfolie

Bereiden

Laat de boter in een brede koekenpan smelten en voeg ui, paprika, peterseliesteeltjes, knoflook en chilivlokken toe en laat alles 5 minuten rustig op halfhoog vuur fruiten. Roer af en toe.

Doe de tomaten in de pan, draai het vuur hoger en bak alles 5 minuten.

Draai het vuur laag en schuif alle gare groenten naar één kant. Breek de eieren boven de lege ruimte in de pan en meng de dooiers en witten zo'n 20 seconden met een houten lepel. Voeg een beetje zout en peper toe. Roer de groenten heel rustig gedurende 1 minuut door het eimengsel tot het ei net gaar, maar nog zacht en enigszins vloeibaar is. Neem de pan van het vuur (vergeet niet dat de eieren nog doorgaren in de hete pan).

Bestrooi het roerei naar smaak met peterselie en feta, besprenkel het met olijfolie en wat extra chilivlokken en serveer meteen.

Opmerking

'Als je van shakshuka of huevos rancheros houdt, dan zal dit Turkse gerecht met zacht roerei (menemen) een van je nieuwe favoriete gerechten worden. Het is extra aantrekkelijk omdat het een eenpansgerecht is, waarvoor je de eieren direct boven de pan breekt zonder dat ze eerst in een kom losgeklopt moeten worden. Probeer aleppochilivlokken te vinden - in Turkije pul biber genoemd - voor een authentieke smaak. Serveer er warme toast bij of verwarmde wraps of naan, en een handvol peterselieblad. Of schenk er verse muntthee bij, zoals hier op de foto.' - Melissa Hemsley

Kookboek

Het recept 'Turks roerei' is afkomstig uit het kookboek...

Eat happy

Snel, lekker en ook nog gezond eten: Melissa Hemsley laat aan iedereen met weinig tijd zien hoe je dat doet! In 'Eat Happy' geeft ze meer dan 125 eenvoudige recepten voor elk moment van de dag en talloze tips voor het winnen van tijd, het koken met

... lees verder

© Fontaine Uitgevers

Roerei tips