Bloody mary shakshuka
bereiden
Ingrediënten
- voor de saus
- 3 eetlepels wodka
- 1 eetlepel fijngeraspte mierikswortel (potje)
- 1 eetlepel worcestersaus
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel zwarte peper
- ¼ theelepel pimentón
- ¼ theelepel cayennepeper
- voor de shakshuka
- 3 eetlepels olijfolie + wat extra om te bedruppelen
- 1 bleekselderijstengel, in stukjes
- ½ ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geplet en fijngewreven
- 1 blik tomatenpulp à 400 g
- 1 kaki, in kleine stukjes of 5 aardbeien, in kleine stukjes
- 2 eieren
- pimentón
- voor de garnering
- 50 g feta, verkruimeld
- 5 radijsjes, in dunne plakjes
- 10 groene olijven, zonder pit
- 30 g korianderblaadjes, fijngehakt
- chilivlokken
Bereiden
Meng de ingrediënten voor de saus.
Verhit de olijfolie met een snufje zout in een pan. Bak de bleekselderij en ui met een snufje zwarte peper ca. 10 minuten op middelhoog vuur totdat de ui goudkleurig en zacht is.
Voeg de knoflook toe en bak ca. 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpulp en saus toe en laat ca. 8 minuten sudderen op laag-middelhoog vuur totdat het geheel een beetje ingedikt is.
Voeg de laatste 2 minuten de kaki of aardbeien toe. Breng zo nodig op smaak met zout en zwarte peper.
Breek voorzichtig de eieren op de shakshuka zodat de dooiers heel blijven. Strooi een snufje zout, peper en een vleugje pimentón over de dooiers.
Leg een deksel op de pan en sudder ca. 5 minuten op middelhoog vuur totdat het eiwit gestold is, maar de dooier zacht is.
Garneer naar keuze en met een vleugje chilivlokken. Druppel er wat olijfolie over.
Tip
Maak dit gerecht bij voorkeur met fijne tomatenblokjes (tomatenpulp) uit blik van goede kwaliteit. De tomaten in Nederland hebben vaak niet zo veel smaak. De tomatenpulp bevat alle versheid van recent geoogste tomaten die onder de mediterrane zon gegroeid zijn. En dát proef je.
Kookboek
Het recept 'Bloody mary shakshuka' is afkomstig uit het kookboek...
Extra Vierge
Sandra Alvarez
In 'Extra Vierge' deelt Sandra Alvarez haar onvoorwaardelijke liefde voor koken met olijfolie. In de verrassende, toegankelijke en gezonde recepten zorgt dit vloeibare goud steeds weer voor een onvergetelijke smaaksensatie. Denk aan gerechten
... lees verder © Uitgeverij Terra