Shakshuka met champignons en zwarte rijst
bereiden
Ingrediënten
- 150 g zwarte of rode rijst of andere volkorenrijst, liefst 30 minuten in water geweekt
- 500 g kastanjechampignons, in vieren
- 1 ui, in grove stukken
- 1-2 eetlepels olijf- of plantaardige olie
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 2 kleine ingemaakte citroenen, fijngesneden, of fijngeraspte schil van 1 citroen
- 250 g spinazie
- 2 eetlepels crème fraîche
- 4 eieren
- handvol amandelen, grof gehakt
Bereiden
Kook de rijst 20-35 minuten in ruim, zacht kokend, licht gezouten water (de tijd is afhankelijk van de rijstsoort). Giet af en laat goed uitlekken. Verwarm intussen de oven voor tot 170 °C.
Leg de champignons en ui op een grote bakplaat, besprenkel met 1 eetlepel olie en breng op smaak met een snuf zout en wat versgemalen zwarte peper. Bak circa 30 minuten in de oven, schep een of twee keer om, tot de champignons veel kleur hebben en de ui gaar is. Roer de knoflook, blokjes citroen of de citroenschil en de spinazie erdoor. Zet 5-10 minuten terug in de oven tot de spinazie is geslonken.
Roer de gekookte rijst door de gebakken groenten. Schep er dotjes crème fraîche op en marmer deze er een beetje door. Maak vier ondiepe kuiltjes in de groenten en breek de eieren daarin. Bestrooi met flink wat peper en verdeel de amandelen over de groenten, tussen de eieren door. Zet de pan 8-10 minuten terug in de oven of tot het eiwit is gestold maar de dooiers nog vloeibaar zijn. Dien meteen op.
Tip: klassieke shakshuka
Bak in een brede, ovenbestendige pan in circa 20 minuten 1 gesnipperde ui en 2 in repen gesneden rode paprika's gaar met wat komijnzaad en knoflook. Roer er 2 blikjes van 400 g tomatenblokjes door en kook 10-15 minuten tot je een dikke saus hebt. Roer er ½ theelepel pittige gerookte-paprikapoeder door en controleer de smaak. Maak er 4 kuiltjes in voor 4 eieren en bak zoals hierboven beschreven staat. Dien op met volkorenbrood of gekookte volkorengranen.
Opmerking
Een klassieke shakshuka wordt gemaakt met paprika en tomaten, die je samen bakt voor je er eieren aan toevoegt, maar met het concept is eindeloos te variëren. Bak bijna elke groentecombinatie (plus granen en/of peulvruchten, als je wilt) en voeg 10 minuten voor het eind de eieren toe. Het resultaat is een lekkere, goed gebalanceerde maaltijd. Dit is ook een prima manier om een restje rijst of andere granen op te maken.
Kookboek
Het recept 'Shakshuka met champignons en zwarte rijst' is afkomstig uit het kookboek...
Eten als de beste!
Hugh Fearnley-Whittingstall
De succesvolle auteur van 'Veg!' en 'Heel veel veg!' richt zich in 'Eten als de beste!' op gezonde én lekkere voeding. Steeds meer mensen proberen gezonder en voedzamer te eten, maar in de praktijk is dit soms nog lastig. Hugh Fearnley-Whittingstall vat alle
... lees verder © Uitgeverij Becht