Shakshuka met kikkererwten

2 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ gele ui, in dunne ringen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 verse groene chilipeper (bijv. serranopeper), in ringetjes, zaadjes verwijderd voor minder pit
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 groene paprika, in blokjes 60 g kleine blokjes aubergine
  • ½ blik kikkererwten (à 425 g), uitgelekt (bewaar de rest voor iets anders)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel gemalen kurkuma (naar wens)
  • 400 g tomaatstukjes uit blik
  • 3-4 grote eieren
  • verkruimelde feta, als garnering
  • 1 bosje verse peterselie, gehakt

Bereiden

Verdeel de olie over de bodem van een grote koekenpan en zet die op matig vuur. Voeg de ui, knoflook, chilipeper en het komijnzaad - de aromaten - toe. Bak ze 4-5 minuten, tot ze geurig zijn en de ui glazig is; roer om aanbakken te voorkomen. Voeg de paprika, aubergine en kikkererwten toe. Bestrooi de groenten met een flinke snuf zout; dat trekt wat van het vocht uit de aubergine en helpt bij het garingsproces.

Bak de groenten 5-8 minuten, tot de aubergine zacht maar niet papperig is; roer af en toe. De aubergine verliest zo het rauwe randje en krijgt een vlezige, zachte textuur. Dit kun je versnellen door een deksel op de pan te leggen. Proef af en toe of je de aubergine gaar genoeg vindt. Roer het paprikapoeder en de kurkuma (naar wens) erdoor, en dan de tomaatstukjes. Laat de saus 3-5 minuten zachtjes koken, tot hij iets dikker is. Proef en voeg zo nodig zout toe.

Gebruik de bolle kant van een grote pollepel of een spatel en maak 3 of 4 kuiltjes in de saus. Breek in elk kuiltje 1 ei zonder de dooier kapot te maken (breek ze op een vlak werkblad). Leg een deksel op de pan en laat de eieren op matig vuur 5-7 minuten garen, tot het eiwit gestold en naar wens is. De dooiers moeten nog vloeibaar zijn.

Haal de pan van het vuur en bestrooi alles met feta en verse peterselie. Top-tip: druk voorzichtig op de eieren om te voelen hoe gaar ze zijn. Als het wit nog te vloeibaar voelt, moet je ze iets langer laten garen tot het steviger is. Houd ook de dooiers in de gaten, want die moeten juist niet te stevig worden.

Opmerking

Als je mij een beetje kent weet je dat shakshuka een speciaal plekje heeft in mijn hart. Ik heb wat aanpassingen gedaan die de smaak en voedingswaarde van het gerecht flink omhooghalen door extra groente toe te voegen, naast kikkererwten en onverwachte smaakversterkers die mijn shakshuka perfect maken. Maar wat ik het mooist vind, is dat vergeten restjes groente uit je koelkast in dit gerecht tot hun recht komen. Geef er als je wilt brood bij om de saus mee op te deppen.

Kookboek

Het recept 'Shakshuka met kikkererwten' is afkomstig uit het kookboek...

Lekker. Gezond. Goedkoop.

'Lekker. Gezond. Goedkoop' van foodblogger Kevin Tatar staat vol inspirerende ideeën voor elke maaltijd en bevat handige tips en technieken om ervoor te zorgen dat elk recept meteen de eerste keer lukt. It's time to kwoowk!

... lees verder

© Forte Culinair

Shakshuka tips