Kaasfondue klassiek
- 4 personen
- 20 min
- waardering 8
- Hoofdgerecht
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 teentje knoflook, gehalveerd
- 250 ml droge witte wijn
- 300 g Emmentaler, in blokjes of grof geraspt
- 300 g Gruyère, in blokjes of grof geraspt
- 1½ eetlepel aardappelzetmeel of maïzena, met 4 eetlepels Kirsch gemengd
- een snufje versgeraspte nootmuskaat
- krokant brood, in blokjes, voor het serveren
Bereiden
Wrijf een middelgrote, zware pan in met de knoflook. Gooi de knoflook weg. Giet al roerend de wijn in de pan en breng op een middelhoog vuur tegen de kook aan.
Draai het vuur laag en voeg al roerend geleidelijk de kaas toe. Roer tot de kaas net gesmolten is. De kaas moet heel langzaam smelten - ca. 5 minuten in totaal - omdat hij anders draderig en taai wordt.
Voeg het aardappelzetmeel- of maïzenapapje, ¼ theelepel gemalen witte peper en de nootmuskaat toe en laat nog 2 minuten sudderen. De fondue mag niet aan de kook komen. De fondue moet nu dik genoeg zijn om aan het brood te blijven hangen; aan tafel wordt hij dikker.
Giet de kaasfondue in een voorverwarmde fonduepan en serveer direct.
Extra benodigd
Fonduepan
Variatietips
De mildste kaasfondue wordt alleen van Emmentaler gemaakt. Gebruik voor een medium smaak de helft Emmentaler en de helft Gruyère. Nog sterker is een mengsel van 1/3 Emmentaler en 2/3 Gruyère. De sterkste fondue wordt met alleen met belegen Gruyère gemaakt. Hier zijn andere bekende Zwitserse variaties.
Jura: hak 2 lente-uitjes fijn en fruit ze in 15 g boter, voeg de wijn toe en volg verder het recept boven.
Vaud: hak 2 teentjes knoflook fijn, voeg samen met de wijn toe en volg verder het recept boven.
Appenzell: gebruik cider in plaats van wijn en gebruik geraspte Appenzeller en Fribourg vacherin in plaats van Emmentaler en Gruyère.
Fribourg: gebruik alleen Fribourg vacherin en laat die in 90 ml heet water smelten, laat de wijn en maïzena weg en serveer met gekookte, ongeschilde krieltjes in plaats van brood.
Glarus: laat de wijn weg, smelt 60 g boter in een pan en schep er 2 eetlepels bloem door, roerbak 2 minuten op laag vuur en laat niet bruin worden, roer er 300 g geraspte Gruyère en Sapsago door en roer tot de kaas gesmolten is, ga verder als in het basisrecept.
Kookboek
Het recept 'Kaasfondue klassiek' is afkomstig uit het kookboek...
Fondue bij jou of bij mij thuis
Robert Carmack
Fondues zijn makkelijk en leuk om te maken. Ze zijn ook fantastisch voor een gezellig samenzijn met familie of vrienden. Dipsauzen zijn van allerlei ingredienten te... lees verder
© Good Cook