Gevulde artisjokken (tapas)
bereiden
Ingrediënten
- 8 artisjokken
- olijfolie
- 75 g gesnipperde ui
- 250 g mager varkensgehakt
- 100 g ham, in dunne reepjes
- 30 g broodkruim
- 2 eetlepels gehakte verse peterselie
- pittige tomatensaus, voor het dopen
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd 2-3 cm van de bovenkant van elke artisjok af. Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Doe er de artisjokken in en kook ze net gaar.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan op een matig vuur. Bak er de ui, het varkensgehakt en de ham 2 minuten in, of tot het varkensvlees net gaar is. Neem van het vuur en giet overtollig vet af. Voeg het broodkruim, de peterselie en zout en de peper toe en meng goed.
Trek de bladen van elke artisjok naar buiten toe, zodat het 'hooi' in het midden zichtbaar wordt Verwijder het 'hooi' en zorg er daarbij voor dat u de bodem niet beschadigt. Vul elke artisjok vervolgens met het vleesmengsel. Snijd de steel van elke gevulde artisjok af, zodat ze rechtop kunnen staan.
Zet de gevulde artisjokken rechtop naast elkaar in een ovenschaal. Sprenkel er wat olie over en zet ze 20 minuten in de oven. Neem ze uit de oven en serveer direct met pittige tomatensaus.
Kookboek
Het recept 'Gevulde artisjokken (tapas)' is afkomstig uit het kookboek...
Tapas bij jou of bij mij thuis
Richard Tapper
Van Madrid en Sevilla tot Barcelona staan spanjaarden vroeg in de avond in tapasbars te genieten van een droge knisperige sherry en allerlei hapjes, oftewel tapas... lees verder
© Good Cook